REPORTAGET

Internet räddar skaparen av en av de första blogglösningarna

av | maj 4, 2022 | Reportage

För mer än 20 år sedan, år 2000, så skapade Noah Grey blogglösningen Greymatter. en pionjär i sitt slag och en lösning som fick många att börja att skriva och publicera sina texter på nätet. 22 år senare så vädjar Nog Grey om nätets hjälp för att rädda sitt och systerns hus från tvångsförsäljning – det här är en vacker historia om enskilda individers vilja och förmåga att hjälpa.

Noah Grey skapade Greymatter för 22 år sedan och skänkte den til nätets alla användare som öppen källkod. Sedan dess så har Noah Grey drabbats av vacklande hälsa, mentala problem och lever med sin syster, som är hans stöd, i familjens hus. Med begränsade inkomster så ställdes han och systern inför ett ekonomiskt oöverkomligt problem – husets lån måste betala, omgående, i annat fall skulle huset komma att säljas på exekutiv auktion.

Insamling

Tillsammans hade de fått ihop runt 23 000 dollar av de sammanlagt 35 000 dollar som krävdes för att få behålla huset. Desperat vände sig då Noah Grey till nätet som varit hans hemvist i så många år. Han publicerade en vädjan om hjälp via GoFundMe.

“Jag skäms djupt och är rädd för att behöva göra det här, men jag har inget val.”
Jag och min syster håller på att förlora vårt hus. Det utestängs nästa tisdag (3 maj)… såvida vi inte kan betala 35 000 USD innan dess. (Vi kan betala 23 000 USD och få behålla huset tills vidare, men kommer att få betala resten under en okänd tidsperiod…)

Jag vet inte vem av de få vänner jag har som kommer att läsa det här kan bidra med någonting alls, och himlen vet att jag förstår… [Detta] kom över oss utan förvarning, och att ha pengarna redo att gå är vår enda räddning.

Så inledde Noa Grey sin vädjan och insamlingen nådde fler kan han kunnat drömma om – andra utvecklare spred länken till insamlingen, höga chefer kom ihåg Noah Grey och hans blogglösning, skänkte pengar och uppmanade andra att göra detsamma. Medier, tv, radio och tidningar hakade på och snart började pengarna att rulla in.

100 000 dollar

I skrivande stund så har över 100 000 dollar samlats in till Noah Grey. Huset är räddat och det blir pengar över till Noah Grays fortsatta rehab för att få tillbaka sin fysiska och psykiska hälsa.

“Det här har varit den galnaste, mest känslomässigt överväldigande dagen i mitt liv… Herregud, tack. Det känns knappt tillräckligt för att säga orden. Men tack så mycket. Alla, herregud. .. Det kan ta mig tid att svara på allt detta, men jag kommer — jag kommer… Jag har aldrig känt mig så sedd. Jag har aldrig känt mig så — jag har aldrig känt mig omfamnad av internet förut.

I en tårfylld video så tackar Noa Grey nu alla som skänkt pengar. Det nät som Noah Grey en gång skänkte sin bloggllösning till svarade på hans rop på hjälp och även om enskilda inte borde behöva be, tigga om pengar, så är det en vacker historia om omtanke, medkänsla och ett svar till en kodknackare som förmodligen aldrig skulle ha hamnat i den här sitsen om han istället hade sålt sin mjukvara och sitt kunnande till högstbjudande men Noah Grey gav bort allt sitt arbete som öppen källkod – fritt att använda för den som ville.

22 år senare så svarade alla de som använt Greymatter och andra på hans vädjan.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian