– Hatar du Google?
– Nej, jag hatar inte Google men jag litar inte på dem.
– Varför inte?

– För att Google hela bärande affärsidé är att samla in din, min och alla andras information paketera om den och sälja den till annonsörer.
– Jo, jag vet att det där tjatar du alltid om men är ingenting Google bra av allt de gör?
– Integritet är en viktig fråga för mig och det är klart att Google gör bra saker också. De letar, hittar och rapporterar buggar och de har en del bra tjänster. Det är priset för deras tjänster som jag inte är överens med Google om.
– Vilket pris?
– Att de plockar åt sig av din information. Du betalar med dina data. Det priset.
– Men Google har ju ändrats sig och infört en del nya funktioner som gör att du som användare kan styra vilken information de kan samla in.
– Fundera nu på detta – tror du verkligen att ett företag vars hela bärande affärsidé är att samla in din information skulle ändra på just den delen och låta användarna styra så att information inte samlas in eller att mindre data skulle samlas in? Dessutom har EFF och andra analyserat Googles ändringar och det är högst marginella förändringar.
– EFF?
– Electronical Frontier Foundation, en stiftelse som slåss för nätfrihet och integritet.
– De är ju part i målet, hur kan du lita på dem?
– De är aktivister och det är en stiftelse som funnits sedan 1990 och som slåss för yttrandefrihet, integritet och rätten till din egen information. Jo, de är i så måtto part i målet.
– Är allt Apple gör bra då?
– Verkligen inte och jag kritiserar Apple när jag tycker att det finns skäl att göra det. Deras design av datorer och användandet av Lightning-kontakt i iPhone är två exempel. Sen bottnar det här i vilka du litar på och vilka du inte litar på. Jag lutar inte på Google men jag litar på Apple.
– Du litar på Apple?
– På det hela taget ja, inte i alla delar och jag inte så naiv så att jag inte förstår varför Apple gör saker eller att företaget drivs för att tjäna pengar. I den verksamheten så slår Apple vakt om sig och sitt eget som många andra företag men när de säger att de inte samlar in mina data för att sälja den och när de säger att de vill och försöker skydda mig och min information så litar jag på Apple.
– Så du lägger allt i Apples händer?
– Nej, jag har naturligtvis egna skydd och egna lösningar också, även om Apple faktiskt har ett ganska bra skydd, på det hela taget för sina användare.
– Ibland känns det ju som att vad än exempelvis Google gör så är du inte nöjd?
– Det bottnar ju i vad Google gör, vad de tjänar pengar på och att det leder till att jag inte litar på dem. De är inte ett företag som säljer sin varor och tjänster med ett fastslaget pris. De är inte ett företag som tar betalt i kronor och ören. Google vill ha din, min och alla andras information. Det skiljer dem från andra företag, det och deras storlek.
– Men du hade deras annonser?
– Ja, ett tag och det var naturligtvis dubbelmoral och hyckleri. Det erkänner jag men annonserna är nu borta vilket jag medger känns mycket bättre.
– Men Google litar du inte på?
– Nej, jag gör inte det lika lite som jag litar på Facebook.
– Du gillar inte Microsoft heller va?
– Jag använder knappt några, om ens någon av Microsoft produkter, ska väl vara Teams då, så i min värld är Microsoft en så liten del så Microsoft har jag inte funderat särskilt mycket på, eller jag funderar inte så mycket på dem, rättare sagt.
– Du använder inte Outlook eller Office?
– Nej, men det har inte att göra med huruvida jag litar på Microsoft eller inte utan att deras produkter är så förbannat fula och att de inte passar in i macOS. De är förbannat röriga också men det kanske har med vana att göra, vad vet jag. Dessutom vill Microsoft ha betalt för program och tjänster som jag har, gratis eller inkluderade i Apples tjänster så Microsoft använder jag knappt.
– Jag antar att du inte använder vilka program som helst heller?
– Nej, jag försöker hålla lite koll men samtidigt så är det ganska få program som jag använder så det är inget problem.
– Varför är det här så viktigt då?
– För att det är min information, för att jag vill veta vem som samlar in den och vad den används till. Jag vill inte bli kartlagd för vad jag görs skriver och säger. Jag vill ha min privata sfär där jag styr och där jag får vara ifred?
– Har du något att dölja?
– Det har alla i så måtto att vi alla har behov av och rätt till en privat sfär. Något för evigt öven FN har slagit fast.
– Så du har saker som du skulle få skämmas för om det kom ut?
– Säkert, det har alla och därför har vi rätt till en egen privat sfär där Facebook, Google och allt vad de heter inte har rätt att vara eller finnas.
– Kan du ge ett exempel?
– Låt oss säga att de böcker jag läser offentliggjordes. Ponera att jag under en period studerar kommunistisk litteratur, fascistisk litteratur eller nazistisk litteratur. Jag gör det för att läsa på, lära mig mer, för att jag är nyfiken. Min nyfikenhet och vilja att lära är de enda två skålen till att jag läser den är litteraturen. Mina bokväl skulle då kunna göra att jag som individ kan misstänkliggöras.
– Läser di nazistisk litteratur?
– Nej, men jag har gjort det. Jag har läst Hitlers ”Mein Kampf” och jag har läst en rad andra böcker, ”Das Kapital” är att annat exempel. Mina bokvanor var ett exempel på information som ryckt ur sitt sammanhang skulle kunna missbrukas.
– Vad läser du då, just nu?
– Just nu så läser jag ingenting. Den senaste boken var Bob Woodwards bok om Donald Trump om jag minns rätt.
– Ok, så du hatar inte Google?
– Nej.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x