Apple har som bekant skjutit upp lanseringen av sin lösning för att scanna efter barnporr, CSAM, Child Sexual Abuse Material efter hård kritik bland annat från Electronical Frontier Foundation, EFF men nu kan EU komma att kräva liknande lösningar av de leverantörer som tillhandahåller meddelandetjänster.

Det finns planer på att ställa krav på funktioner som söker efter och som kan upptäcka barnporr och i första hand kan nya regler komma att ställa krav på meddelandetjänster att ha sådana funktioner. EU-kommissionen planerar att införa åtgärder som kräver att meddelandetjänster ska utföra skanningar efter CSAM-material. Det verkar dock som EU har tagit till sig av kritiken som riktades mot Apple. I det utdrag som nu läckt ut framgår att EU vill att tekniken ska vara effektiv men den får inte samla in data utöver sitt syfte:

  • Tekniken måste vara effektiv
  • Det måste vara ”lämpligt tillförlitligt”.
  • Den måste undvika insamling av ”all annan information från relevant kommunikation än den information som är strikt nödvändig för att upptäcka.”

Skyldigheten kräver också att tekniska plattformar gör riskbedömningar och ”rimliga begränsningsåtgärder” som är riktade och proportionerliga. De kommer att behöva rapportera till både den nationella samordnande myndigheten och den nyinrättade, för ändamålet byggda EU-byrån i Haag – stationerad ”på samma plats som dess närmaste partner, Europol” – betonas i förslaget.

Euroactiv

 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x