Elon Musk står inte upp för yttrandefriheten längre än lagarna sträcker sig

av | maj 30, 2022 | Gratistips

Elon Musk vill gärna framstå som en förrädare för och beskyddare av yttrandefrihet men den som följt hans resonemang och argument inser snart att Musks version av yttrandefrihet inte sträcker sig längre än till innehåller i olika länders lagstiftning.

Ponera att Saudi Arabiens lagstiftning förbjuder vissa uttryck, kritik riktad mot kungafamiljen. Inlägg på Twitter med sådant innehåll skulle då raderas och plockas bort i Saudi Arabien. Ponera att någon kritiserar Turkiet ledare Erdogan och publicerar den kända bilden av honom:

Bilden publicerades frekvent på Twitter för några år sedan – speciellt sedan turkiska myndigheter, sannolikt på order av Erdogan själv, lämnade in stämningar till turkiska domstolar som sedan skickades till Twitter med order om att bilden skulle plockas bort.

Jag blev själv föremål för en sådan stämning, inlämnad till en domstol i Ankara, med krav riktade till Twitter att ett av mina inlägg skulle plockas bort. Twitter meddelade mig att stämningen existerade men att Twitter inte tänkte göra någonting, allra minst göra det Erdogan krävde via domstolen – plocka bort mitt och tiotusental andra liknande inlägg.

Lagar

Elon Musk drar gränsen vid ett lands lagar, Där går gränsen vilket i klartext innebär att det som är tillåtet i Sverige inte är tillåtet i Turkiet. Elon Musks yttrandefrihet sträcker sig inte längre än till olika länders lagar vilket i de allra flestas tolkning inte innebär någon yttrandefrihet alls i flera länder. Idag har Twitters sitt regelverk och det finns gott om exempel där Twitter vägrat att radera inlägg eller stänga konton bara därför att nyckfulla diktatorer önskat det.

Begränsas

Tillämpas lokala lagar, i de länder där Twitter finns och verkar så kommer yttrandefriheten att kraftigt begränsas i en rad länder. Oppositionella kommer inte att kunna använda Twitter för kritik mot den egna regimen. Twitter kommer inte att kunna att användas för att sprida information om övergrepp och våld. Inlägget nedan, från den turkiske människorättsaktivisten och advokaten Yaman Akdeniz hade med största sannolikhet raderats.

blank

Rapportering om Rysslands angrepp på Ukraina hade inte kunnat publiceras utan såna inlägg skulle ha styrts av de nya, hårda lagar som Putin inför och som kan resultera i 15 års fängelse för den som inte rapporterar om angreppskriget på det sätt som Putinregimen anser vara korrekt. Övergrepp, våld och fängslande av kinesiska oppositionella hade inte heller kunnat rapporteras via Twitter.

Alla såna inlägg hade raderats i enlighet med olika länders lagstiftning. Ingen hade kunnat läsa om kriget mot Ukraina, förtrycket av minoriteter i Kina eller regimkritik riktad mot styret i Saudi Arabien – de enskilda länderna. Där hade Elon Musk låtit ländernas lagar få styra – längre än så sträcker sig inte Elon Musks yttrandefrihet.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian