DuckDuckGo blockerar inte Microsofts spårningsfunktioner – får hård kritik

av | maj 25, 2022 | Nätfrihet

DuckDuckGo marknadsför sig som sökmotorn som inte sparar data om dig som användare och när det gäller de egna webbläsarfunktionerna och den plugin som kan installeras för blockera crackers. Nu visar det sig att på grund av ett avtal med Microsoft såg blockera inte crackers kopplade till Bing, Microsoft sökmotor.

DuckDuckGo använder sökmotorn Bing som grund för den egna söktjänsten och i det avtalet finn inskrivet att vissa trackers från Microsoft inte får blockeras – något som DuckDuckGo inte varit helt öppna eller tydliga med.

DuckDuckGo har försökt att försvara sig mot kritiken och menar att det är skillnad mellan sökfunktionen och webbläsaren och det tillägg som DuckDuckGo utvecklat:

Det här handlar bara om icke-DuckDuckGo och icke-Microsoft-webbplatser i våra webbläsare, där vårt sökavtal för närvarande hindrar oss från att stoppa Microsoft-ägda skript från att laddas, även om vi fortfarande kan tillämpa vår webbläsares skydd efter laddning (som blockering av cookies från tredje part och andra som nämns ovan, och gör). Vi har också outtröttligt arbetat bakom kulisserna för att ändra denna begränsade funktion. Jag förstår också att detta är förvirrande eftersom det är ett avtal som hindrar oss från att göra en sak som inte är sökning. Det beror på att vår produkt är ett paket med flera integritetsskydd, och detta är ett distributionskrav som ålagts oss som en del av avtalet. Vårt savtal har också breda konfidentiella bestämmelser och själva kravdokumenten är uttryckligen märkta som konfidentiella.

Hackers News

Skilja

DuckDuckGo vill skilja mellan sökmotorn, webbläsaren och de tillägg som de utvecklar. Ett argument som inte fallit i god jord hos användare:

Ja det är det. Era konkurrenter i det sekretesscentrerade webbläsarutrymmet har inte denna begränsning eftersom de inte är sökmotorer som skaffar majoriteten av sin data från en enhet med motstridiga intressen. Jag är benägen att skylla på Microsoft här; detta är ett otäckt drag från deras sida. Er hållning är dock problematisk. Det här är ett problem och det är ett allvarligt problem. Det undergräver förtroendet för en produkt som påstår sig vara integritetens bastion. Och sådana här uttalanden…
> Sammantaget har vår app ett mångsidigt integritetsskydd i ett paket (privat sökning, webbskydd, HTTPS-uppgradering, e-postskydd, appspårningsskydd för Android och mer framöver), var försiktig (och anstränger dig mycket) för att inte bryta saker samtidigt som du erbjuder skydd — en “lätt knapp” för integritet.
… hjälper inte saken. För mig låter det bara som marknadsföringsmumbo. I slutändan, om en integritetscentrerad webbläsare är kontraktuellt skyldig att ladda spårningsskript och måste undvika att avslöja det faktum, vill jag absolut inte ha något att göra med någon av parterna.

Hackers News

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian