New Islanders skulle utmana om Stanley Cup – det gick åt, du vet var, för att uttrycka det milt. Islanders tog sig inte ens till slutspel vilket är en missräkning av det större slaget.

Islanders skulle ha invigt sin nya arena i samband med säsongsstarten och det skulle bli inledningen på en ny storhetsperiod, eller i vart fall en säsong skulle leda till slutspel. Båda målsättningarna gick åt, du vet var. Arenan försenades på grund av Covid-19 och Islanders tvingades att sätta ett nytt, svårslaget rekord i NHL vad gäller antal raka bortamatcher – 13 stycken.

Tonen

Det blev en bortaturné som satte tonen för hela säsongen – ett stort mörker, även om det ändå inte var någon katastrof. Islanders hade chansen fram till dess att inte bara de som byggde arenan drabbades av Covid-19 utan hela laget. Ett tag kallade Islanders upp halva Bridgeport Sound Tigers, farmargänget i AHL, och Islanders satte samtidigt ett nytt rekord. I förluster och passande nog även det 13 i en rad. Det är 26 poäng borta, förlorade, tappade poäng och så många poäng hämtar inget lag in.

Syndbockar

Som alltid då något inte går som det ska så berättar medierna, i det här fallet sportreportrar, vad som gick fel och vad en klubb, en förening och eller hel sportorganisation måste göra för att inte begå samma misstag. Det antal sportreportrar som lett ett tag, en förening och ännu mindre en större organisation är oerhört lätt räknade men de drar sig inte för att i jag-form berätta vad som måste göras. Så även här. Amerikanska medier ger Lou Lamoriello skulden vilket är lika enkelt som logiskt. Han är General Manager – högste chefen. Naturligtvis har han ett stort ansvar liksom Barry Trotz, tränaren. Anledningen, lösningen och vad som måste göras däremot skiljer sig åt mellan varje enskild reporter. Åldern på laget tycks vara en orsak liksom för långa kontrakt på för gamla spelare.

Kontraktslängden återkommer och sportreportrarna till trots – det är inte helt ologiskt eftersom kontrakt köps, byts och säljs. För många och för dyra kontrakt förhindrar bytesaffärer under säsongen.

Tillfälle

Jag har sett fler hockeymatcher än jag kan räkna till. Jag har spelat, kommenterat, skrivit om och sett matcher live, på plats, på tv och inspelat i efterhand. Jag har följt Södertälje Sportklubb, New York Islanders och Skellefteå AIK, nära. Inte vid något enskilt tillfälle så har jag trott för en sekund att jag kan sköta ett helt lag, än mindre en förening. Däremot kan jag logiskt se vad som kan saknas och med facit i hand se vad som gick fel. Det kan de flesta efter att ha studerat och sett hockeymatcher efter ett tag. Det är inte detsamma som att du kan leda ett lag, hitta rätt spelare eller se och bedöma mer ingående vad om kan krävas inför framtiden. Det fattar de flesta, utom möjligen då sportjournalister. Skellefteå AIK behöver matchvinnare, lite mer tyngd men det är inte hela sanningen och det är sannerligen inte svaret på varför AIK förlorade mot Färjestad. Ibland förlorar du mot ett bättre lag. Ishockey behöver inte vara mer komplicerat än så.

Islanders

Islanders – ärligt talat så vet jag inte. Laget förlorade 13 matcher i rad, körde sedan över de värsta konkurrenterna i den egna divisionen för att sedan förlora flera matcher i rad igen. Upp och ned i en säsong som kan liknas vid en jojo. Samma lag som pressat de regerande mästarna Tampa Bay Lightnings till sju matcher föll nu enkelt mot NHLs bottenlag, inte bara en gång utan flera gånger. Ingenting får mig att tror att ett år äldre spelare helt plötligt förlorat förmågan att spela ishockey.

Nu fortsätter säsongen med SM-slutspel där jag inte håller på någon och håller jag på någon så borde jag naturligtvis hålla på norrlaget. Jag borde hålla på laget från norra Sverige men det bär emot och inte så lite heller för det är ärkerivalen Luleå. Det pågår ett kval till SHL där jag också borde hålla på laget från norra Sverige, Björklöven, men det bär emot och inte så lite heller för de är ärkerivaler på riktigt.

Sen kommer ett hockey-VM som få kommer att bry sig om. Du spelar inte hockey under säsongen då det är shorts som gäller.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x