Nyligen så skickade Apple ut ett meddelande till utvecklare om att deras appar, i App Store, måste uppdateras. I annat fall så kan apparna komma att plockas bort ur Appels butik. beskedet rörde upp känslor inom utvecklarleden och Apple har nu backat och förlängt tidsgränsen för när apparna ,måste vara uppdaterade. Apples åtgärd kan te sig en smula hård men det finns ett skäl till varför Apple vill städa ut gamla appar ur App Store.

Nu är Apples underhåll och städade inget nytt. Apple har haft ett regelverk på plats som kräver att appar ska uppdateras sedan 2016 och i en kommentar så säger Apple att sedan dessa så har över 2,8 miljoner gamla appar städats ut. Det huvudsakliga skälet är att apparna inte fungera längre, inte med uppdaterade versioner av iOS och iPadOS.

Övergivna

Det visar sig också att många appar är övergivna. Utvecklare har gått vidare och apparna vare sug uppdateras eller underhålls längre och de följer inte heller de nya regler som Apple har infört – exempelvis vad gäller en spydighet att redovisa vilka data som samlas in och vad informationen sedan används till. Företaget Pixelate har gått igenom både Google Play och App Store och samlat ihop information om gamla, övergivna appar och det handlar om miljontals appar.

Pixelate hittade drygt 1.5 miljoner appar som kan antas vara övergivna och ytterligare runt halvmiljonen appar som inte uppdateras de senaste fem åren. Detta i Googles och Apples respektive butiker, sammanlagt. I rapporten redovisas också drygt 650 000 appar som inte uppdaterats på två år.

Nedladdningar

Det finns också, konstaterar Pixelate, ett direkt samband mellan huruvida appar har uppdaterats och hur ofta de laddas ned. 84 procent av runt 100 miljoner nedladdningar så handlar det om appar som uppdaterats de senaste sex månaderna. Förutom att apparna inte följer Apples och Googles uppdaterade regelverk så finns det också exempel på appar som innehåller buggar, även allvarliga säkerhetsbuggar som inte åtgärdas därför att utvecklarna övergett sina appar.

Även om siffrorna kan tyckas vara stora så ha i minnet att Apple godkänner i snitt runt 1 000 nya appar i App Store, varje dag.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x