Dags att plocka fram kristallkulan – vad kan Apple komma att lansera framöver?

av | maj 5, 2022 | Krönikor

blue and silver ball on black sand

WWDC, Apples konferens för utvecklare ligger en dryg månad bort, betatestandet av nya versioner rullar vidare med konferensen i sikte. Så vad finns kvar att se fram mot? Macken har plockat fram kristall kulan.

Det finns modeller och produkter som vi vet att de kommer och att de kommer att uppdateras. En sådan produkt är iPhone men den lär vi inte så se förrän senare i höst. Nya iPhone 14 lär landa under senare delen av september. Det kommer en ny Mac Pro – en version och modell baserad på Apple Silion. Min gissning, och det är verkligen bara en gissning, är att nya Mac Pro kommer före årskiftet men inte med mycket.

Det ryktas även om en uppdatera MacBook Air, en ny MacBook Pro 13. Det första är sannolik, den andra ställer jag mig något tveksam till, speciellt då rykten säger att det handlar om en 13-tums modell.

På senare tid så har det även dykt upp rykten om en ny, stor iMac-modell trost att tidigare tecken rätt entydigt pekat mot motsatsen – det vill säga att modellen är att betrakta som nedlagd, liksom hela datorn. Vi har även AppleTV – det ryktas om en ännu mer spelanpassad modell med vassare hårdvara, bättre grafikfunktioner och prestanda – anpassat mot Apple Arcade.

Versioner

Ställer vi upp de olika produkterna och även är de nya versioner kan tänkas att lansera så ser det ut ungefär som följer:

iPhone 14 – september/oktober
Apple Watch – september/oktober
Mac Pro
– senare i vinter
MacBook Air – höst/vinter

Sen har vi en samling mjukvaror:

macOS – oktober/november
iOS – september/oktober
iPadOS – september/oktober

Det är också viktigt att skilja mellan uppdateringar av de nuvarande versionerna och de hela nya versionerna som vi är få en tjuvtitt på under WWDC.

Nya produkter

Finns det då inga helt nya produkter att se fram mot?

Det finns återkommande rykten om glasögon med 3D och AR-funktioner. Glasögon för en virtuell och förstärkt verklighet.

De kan komma att lanseras i år men hoppa inte ur kläderna av lycka. Det finns redan återkommande uppgifter om att det här är en premuim-produkt vilket i klartext innebär ett högt pris.

Det finns också något mera lövtunna uppgifter om att Apple jobbar på ett spelhandtag, en konsol men de uppgifterna är plockade ur en patentsansökan så det är svårt att dra några växlar över den typen av uppgifter.

Utöver det så finns det få, om ens några mer konkreta uppgifter om nya produkter – om du för en stund bortser ifrån alla rykten om Apples självkörande bil

Återlanseringar

Sen har vi naturligtvis alla dessa återlanseringar – Apple Fitness, HomePod mini och Apple News för att nämna några med et är inga nyheter. Jag, och många med mig har haft HomePod mini (högtalarna) sen flera år tillbaka. Apple Fitness är en tjänst liksom Apple News. Nyheter när och om de lanseras utanför USA och nära andra länder men nyheter – knappast.

Slutligen till den riktigt viktiga frågan – vet jag något du eller någon annan inte vet?

Jag önskar att det vore så, att jag också hade en superhemliga och superbra källa djupt inne hos Apple men det har jag inte. Apple kan absolut komma att överraska och lansera något helt nytt men numera med alla bloggar, sociala medier och läckor är det inte helt sannolikt. Mac Studio Display läckte ut på förhand, liksom Mac Studio och alla de första M1-modellerna av Apples datorer var kända innan de lanserades.

De flesta av oss väntar och hoppas på “there is one more thing” – den kan komma och i så fall redan under WWDC. Sannolikt är det dock inte, tyvärr.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian