Clearview döms till mångmiljonböter och måste radera data i Storbritannien

av | maj 23, 2022 | Nätfrihet

Clearview AI har dömts till böter på 7.5 miljoner pund för att utan tillstånd ha samlat in enorma mängder bilder från sociala medier – andras bilder. Företaget förbjudas också att fortsätta att samla in data om brittiska medborgare och insamlade data ska raderas.

Storbritanniens informationskommissionärs kontor (ICO) startade en utredning av Clearview AI tillsammans med med Australien 2020 och utfärdade samtidigt ett preliminärt bötesbelopp på 17 miljoner pund (21,4 miljoner dollar) mot företaget i slutet av förra året. Då konstaterade kontoret att “Clearview AI Incs stora databas sannolikt innehåller data från ett stort antal personer från Storbritannien. Information som samlats in olagligt.

Mediaplattformarna

De stora sociala mediaplattformarna Twitter, Google och YouTube har också varnat Clearview AI att företaget datainsamlande strider mot de sociala mediernas regelverk. Facebook har även krävt att Clearview upphör med insamlandet av data. Clearview AI har fått klagomål från integritetsgrupper i Europa och har dömts att betala böter på 20 miljoner euro i Italien.

Engadget 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian