Blanda inte program och leverantörer i din Mac

av | maj 8, 2022 | Tips & Råd

silver iMac ad wireless keyboard

Lika gillar lika och det gäller tjänster och program i din Mac också. Rådet är därför – blanda inte. Här är Mackens Guide för att få ordning på knölar, program och tjänster.

Låt mig ta ett exempel för att förklara vad jag menar och för att beskriva problemet:

Du har Installerat Outlook för Mac därför att du gillar e-postfunktionen men du vill hålla kvar vid Apples egen, inbyggda kalender. Det här kommer att leda till problem exempelvis då du vill lägga till ett möte som ska göras via Teams och om du bara klickar på inbjudan. Då kommer inbjudan och länk att landa i Outlooks kalender.

Förklaringen är enkel – Teams är Microsoft och Outlook är Microsoft. Ser du inte noga till att ställa in att Apples Kalender är standardprogrammet i din Mac så kan inbjudningar som går via Microsofts tjänster hamna i “deras” kalender.  Nu kan detta ske även om du angivit ställt in allt rätt. Tricket för att få inbjudningarna och bokningarna tt hamna rätt är att högerklicka på den bifogade filen i en inbjudan och följa att den ska hanteras av Kalenders funktioner – inte Outlook.

Microsoft Outlook är ett integrerat program med e-post, kalender och adressbok. De tre delarna är tätt sammankopplade, mer sammankopplade än Apples inbyggda motsvarighet. Rätt eller fel så leder det till vissa problem om du vill blanda.

Mitt råd – antingen Outlook, hela Outlook eller Apples program – inte båda, inte blandade.

Ställ in

Det finns ett ganska enkelt sätt att ställa in standardprogram i macOs och det finns faktiskt flera sätt att göra det på.

Metod 1:

Högerklicka på en fil – väj visa Information

En bit ned finns ett val – Öppna med

Ange nu att du vill ändra alla och överallt.

Klart!

Metod 2:

Högerklicka på en fil och följ öppna med.
I dialogrutorna, en bit ned, så kan du välja ett annat program än de som visas i listan.
Du kan ven ange att programmet alltid ska användas.

Metod 3:

I Safari, Mail och flera andra av Apples inbyggda program så finns valet att sätta dem som standardprogram. Samma val finns i andra program, med samma funktioner om du installerar dem. Du kan välja Brave eller Firefox som standardwebläsare i din Mac och det gör du i så fall i respektive program.

Integrerade

I normalfallet så fungerar det här alldeles utmärkt – utom med de integrerade programmen, ibland. Outlook är ett Exempel, Microsofts Office-paket eller LibreOffic är två andra exempel. Det är relativt tätt integrerade programpaket bestående av flera program och det kan då bli problem om du vill använda exempelvis Word men Apples Keynote och Microsofts Excel – om du ska läsa in annat än deras filformat. Då kan du få ta en lutet omväg genom att högerklicka och välja “Öppna med”.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian