Swedbanks haveri visar på hur oroväckande sårbara vårt samhälle är

av | apr 29, 2022 | Krönikor

woman holding black smartphone near silver macbook

Plötsligt visar ditt konto på ett underskott och det är inte bara ett visningsfel på en hemsida – ditt konto har verkligen ett underskott vilket betyder att du inte kan betala för någonting. Du kan inte köpa mat, köpa en bussbiljett hem, inte åka tåg eller flyg därför att de pengar du trodde att du har förvandlats till ett underskott.

Sveriges är idag ett av världens mest kon tandlösa samhällen. Alla våra pengar, i stort sett alla, är digitala. Det är här sårbarheten ligger. Vi är helt utelämnade till fungerande system och det är inte bara ett enda system som måste fungera för att vårt samhälle ska fungera. Det är banker, betalförmedlare, Bank ID och inte minst – alla de nät som de använder.

Stoppades

På torsdagskvällen började Swedbank få allvarliga problem. Mängder av kunde rapporterade att deras konton var tomma och visade på minus. Betalningar stoppades, folk fick kliva ur biokön, försöka hitta kontanter eller konton i andra banker för att kunna köpa mat. Enligt Swedbank så berodde problemen på en uppdatering av systemen som gått fel. Det som under inga omständigheter får hända hade hänt – kunder stod utan möjlighet att kunna betala.

Swedbanks problem visar också på ett högst påtagligt och oroväckande sätt hur sårbart vårt moderna samhälle är.

Alternativ

Det enkla råd som kan ges är att skaffa dig alternativ – ha inte alla pengar i en och samma bank. Ha kontanter hemma. Sen är det väl inte heller en dum idé att köpa hem lite torrvaror, kolla igenom broschyren från myndigheterna, du vet den där “om kriget kommer” och skaffa sig en krislåda med mat, vatten och annat.

Vi kommer aldrig att komma undan att system kommer att krascha, uppdateringar kommer att gå fel och alla människor som går något kommer att göra fel, förr seller senare.

Vi är sårbara – en uppdatering på Swedbank visar det.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian