Spionprogrammet Pegasus hittades i brittiska premiärministerns kansli

av | apr 18, 2022 | Nyheter

Kanadensiska Citizen Labs bekräftar nu uppgifter att NSO groups spionprogram Pegasus har hittats i telefoner som tillhör flera högt uppsatta brittiska tjänstemän, även bland tjänstemän som ingår i premiärministerns närmaste, hans eget kansli.

Citizen Labs har samarbetet bland annat med Amnestys analytiker och säkerhetsexperter och gått igenom ett stort antal mobiltelefoner, däribland iPhones som befunnits vara smittade med eller ha spår av tidigare installationer av spionprogrammet Pegasus.

Vi bekräftar att vi under 2020 och 2021 observerade och underrättade Storbritanniens regering om flera misstänkta fall av Pegasus spionprograminfektioner inom officiella brittiska nätverk. Dessa inkluderade:

  • Premiärministerns kansli (10 Downing Street)
  • Foreign and Commonwealth Office (FCO) (Nu Foreign Commonwealth and Development Office – FCDO)

Citizen Labs

Pekar ut

Citizen Labs pekar ut Förenade Arabemiraten, Indien, Cypern och Jordanien för att ligga bakom attackerna och avlyssningen av enskilda tjänstemän.Den misstänkta infektionen vid Storbritanniens premiärministerns kansli kan kopplas till en Pegasus-operatör som vi länkar till Förenade Arabemiraten, skriver Citizen Labs i sin rapport.

Då Storbritanniens utrikes- och samväldeskontor och efterträdaren Foreign Commonwealth and Development Office (FCDO), har personal i många olika länder så kan de misstänkta installationerna som konstaterats ha kopplingar till kontor i utlandet. Citizen Labs skriver vidare att de även kan kopplas till användningen av utländska SIM-kort och hackade telefonnummer kopplade till liknande avlyssningar  av anställda i USA:s utrikesdepartement i Uganda 2021.

Apple varnar ambassadpersonal att deras telefoner hackats med Pegasus

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian