Macken tittar på: Vi i villa – medelklassen letar navelludd

av | apr 11, 2022 | Nöje, TV och Film

Henrik Schyffert har nu tagit sig en titt på folk i villa, den svenska medelklassen. Det är igenkännande, svart humor och nedslag i en verklighet som många säkert känner igen sig i.

Villa, svensk bil, fru, hund och barn – det är en svensk satir om Sverige och om svenskar. Vi får möta Anders (Mattias Nordkvist) som är lite trött på sin tillvaro och som pressas på jobbet, talarbyrån som fått ny VD. Det senare brukar innebär att allt ska göra som, loggan ritas om och så införs en ny klatschig arbetsmetod – det senaste som konsultsvängen kan leverera, För Anders innebär det att han bedöms att inte vara helt lönsam längre och han måste dra in nya klienter eller gå ned i lön.

Han och hustrun ligger inte med varandra, de renoverar istället för det gör medelklassens par tydligen när de slutat att ligga med varandra. Dottern har det tufft i skolan, hon mobbas, och grannarna är halvpest i statusjakten. Familjen mår inte helt bra helt enkelt och Anders sätt att ta hand om saker när det mest elementära och mest närliggande – han börjar att hämnas.

Konsultklyschor

Anders tittar ofta rätt in i kameran och prata med dig som tittare. Han avverkar alla floskler, alla nya moderna ord, all svengelska och alla tjusiga uttryck som vi slänger omkring oss, Foodora-middag, gig-ekonomi, Facebook-drev och så grillandet som mansmarkör. Företaget som bestämmer att alla ska flytta runt enligt ett helt obegripligt schema, ingen ska sitta på samma plats i en tro att det ska skapa någons slags dynamik. Allt kryddat med de senaste konsultklyschorna.

I det första avsnittet så avslutas Anders monolog med “Känner ni igen er?” och här i ligger ett litet problem. Det här är storstadens medelklass – inte den svenska medelklassen, hur svensk medelklass nu ser ut? De flesta känner säkert igen diskussionen, orden och företeelserna men huruvida det här ingår i den svenska medelklassens vardag ska jag låta vara osagt. Anders och hans familj mår hur som helst inte särskilt bra och Anders sätt att ta tag i tillvaron är att repa bilar, placera det hunden lämnat efter sig på strategiska platser och han hittar en gnutta spänning i tillvaron genom att elda upp grannens bil.

Medelålders

Det blir en smula stereotypt med grillning bland män, ännu en välmående man i storstad som inte är nöjd med sitt liv. En medelålders man (en till) med samma medelåldersnoja som vi sett i en rad olika gestaltningar. Schyffert är dock träffsäker och Vi i villa är bitvis ett stycke god svart satir över vår samtid. Det är lite underhållande, ett skratt här och var men bryr vi oss egentligen om hur medelklassen i storstan mår?

Hygglig underhållning, träffsäker svart satir, bitvis och det finns sämre sätt att låta sig bli road på, om inte annat så funkar det ju att skratta skadeglatt åt vad de hittar på i storstan (för oss som inte gör det alltså).

Vi i villa – Discovery+

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: