Macken tittar på: Slow Horses – Oldman är en gris, ett svin och hemlig agent

av | apr 2, 2022 | Nöje, TV och Film

Gary Oldman är verkligt ett riktigt svin i Slow Horses. Han är skitig, ovårdad, super och släpper brakare så att gardinerna fladdrar. Han är också i sina bästa stunder en högst kompetent hemlig agent.

Nu går det, det ska sägas, långt mellan de där stunderna och därför har han hamnat på spionernas bakgård – ”Slough House”. Där vandrar de runt likt långsamma, instängda hästar i en halvknackig inhägnad, på end el av en lerig, skitig åker. Det är här misslyckade spioner hamnar och spion som gjort bort sig. Det är det titeln anspelar på Slow Horses – sakta, slöa hästar.

Hemlösa

Chefen över alla dess misslyckade spioner är Jackson Lamb, Gary Oldman, som får alla andra spioner på dekis som du har sett på film att framstå som vattenkammade slipsnissar. Oldman är ett riktigt svin, nedgången, skitig och ovårdad på ett sätt som ligger fullt i klass med hur hemlösa brukar framställas. Här hamnar den unge River Cartwright (Jack Lowden) som gjort bort sig i jakten på en terrorist. TV-serien inleds med hela den sekvensen så den hoppar jag över här. Jackson Lambs filosofi när det gäller sina underlydande är att de ska göra så lite som möjligt och de ska finnas inom syn och hörhåll hela tiden.

Uppdrag

Trots det så får den här gruppen av i varierande grad tragiska figurerna en del jobb och uppdrag och det är allt annat än glamouröst. Gå igenom misstänktas sopor exempelvis och det är under ett sånt uppdrag som det börjar att gå upp för gruppen att det handlar mer om en högerextremist och hans sopor.

Slow Horses är en brittisk produktion och parar du samman spioner, ett bra manus och bra skådespelare så misslyckas britterna i stort sett aldrig. Här finns en precision i hela arbetet, ett sinne för detaljer och en ton som skiftar blixtsnabbt mellan nedgångna ”Slough House” och fina MI5. Kristin Scott Thomas spelar för övrigt allas chef och hon är naturligtvis Oldmans raka motsats – perfekt klädsel, manikyr och hår. Det här är precis så bra, så välspelat och välgjort som bara britterna kan göra det.

Slow Horses – AppleTV+

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: