Macken testar: Apple Maps utanför allfarvägarna

av | apr 28, 2022 | Nyheter

Apple Maps fick hård kritik när karttjänsten lanserades. Rättmätig kritik för svängde du av från någon av de större kustvägarna så kunde Apple Maps snabbt förvandlas till lite av ett lotteri. Apple lyssnade, köpte in enorma mängder kartmaterial så hur ser det ut idag då om du väljer att svänga av från de stora allfarvägarna? Macken har testat.

Jag testade Apple Maps kort efter lanseringen under en resa till Gällivare. Det var inte en positiv upplevelse – om jag inte har vetat hur jag skulle köra. Gällivare fanns men allt där emellan var en stor vit fläck på kartan. Då testade Apple Maps i Överkalix, Pajala och en del andra orter i Norrbotten och det gick sådär. Nu flera år senare är det dags för en ny test – kan du lita på Apple Maps, har tjänsten blivit bättre?

Pajala

Pajala ligger hög upp i Norrbotten, precis på gränsen till Finland. Strax under 6 000 innevånare i kommunen varav drygt 2 000 bor i tätorten. Pajala är ingen stort ort och här räckte Apple Maps inte till, inte på långa vägar för några år sedan. Nu däremot så är det inga problem att köra till Pajala med tydliga, bra instruktioner. Väl i Pajala så finns alla företag och viktiga platser med. En promenad mellan ett hotell och en pub är inga problem.

Överkalix

Nästa test i Överkalix där kartmaterialet var bättre för några år sedan men inte lika bra som Google Maps. Här bor drygt 3 200 personer varav runt tusentalet i centralorten och nu är läget helt annorlunda. Apple har köpt in kartmaterial från både Yahoo och Garmin och det syns, tydligt. Nu finns alla platser med, du kan gå, köra bil och komma rätt.

Minimikrav

På vägen till och från Pajala och Överkalix så kollar jag också alla vägskyltar – finns det en ort så ska den finnas på kartan. Det är ett minikrav. Jag passerar inte en enda mindre by eller ort som inte finns på kartan. Runt, och i närheten av den finska gränsen, finns både det finska och det svenska namnet angivet.

En test med mindre kända ställen (fiskeplatser) visar också att kartmaterialet är avsevärt mycket bättre.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian