Lästipset: Så spionerar demokratier på sina egna medborgare

av | apr 24, 2022 | Lästips

En eftermiddag förra månaden träffade Jordi Solé, en oberoende ledamot av Europaparlamentet, en digital säkerhetsforskare, Elies Campo, i en av det katalanska parlamentets utsmyckade kammare. Solé, som är fyrtiofem och bar en löst sittande kostym, överlämnade sin mobiltelefon, en silverfärgad iPhone 8 Plus.

Han hade fått misstänkta sms och ville få enheten analyserad. Campo, en mjukspråkig trettioåttaåring med rufsigt mörkt hår, är född och uppvuxen i Katalonien och stödjer självständighet. Han arbetade flera år för WhatsApp och Telegram i San Francisco, men flyttade nyligen hem. “Jag känner på ett sätt att det är en slags plikt,” sa Campo till mig. Han arbetar nu som fellow på Citizen Lab, en forskargrupp baserad vid University of Toronto som fokuserar på högteknologiska kränkningar av mänskliga rättigheter.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian