Mike Bossy, en av de mest legendariska Islanders-spelarna har avlidit i sviterna av cancer, 65 år gammal. Bossy ledde sitt Islanders till fyra raka Stanley Cup-titlar.

Bossy spelade hela sin 10-åriga karriär på Long Island och tog en plats som både en stor ledare och en av de bästa målskyttarna sporten någonsin sett, innan han tvingades av isen med en kronisk ryggskada. Han avslutade sin karriär efter 573 mål och Bossy gjorde över 50 på nio raka säsonger, ett rekord. Under en och samma säsong, 1980-81, gjorde han 50 mål på 50 matcher vilket matchade Maurice ”Rocket” Richards rekord.

Mike Bossy har ett poängrekord som bara övertraffats av Wayne Gretzky och Mario Lemieux.

Hall of fame

Mike Bossy valdes in i NHLs Hockey Hall of Fame 1991 och efter karriären så fortsatte han att jobba med ishockey bland annat inom Quebec Nordiques organisation. Bossys diagnos (lungcancer) blev offentlig i oktober förra året, när han lämnade sitt jobb som NHL-expert för det franska nätverket TVA Sports.

För en vecka sedan om beskedet att Mike Bossy annat sjukhuset, avbrutit sin behandling och rest hem till familjen. På fredagen avled Mike Bossy, 65 år gammal.

Sörjer

”New York Islanders organisation sörjer förlusten av Mike Bossy, en ikon inte bara på Long Island utan över hela hockeyvärlden ”Hans strävan att bli bäst varje gång han klev på isen var oöverträffad. Tillsammans med sina lagkamrater hjälpte han till att vinna fyra raka Stanley Cup-mästerskap, vilket formade historienför denna franchise för alltid. På hela organisationens vägnar sänder vi våra djupaste kondoleanser till hela Bossy-familjen och alla de som sörjer denna tragiska förlust.”,

Islanders president och general manager Lou Lamoriello

 

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian