Under påskhelgen så har rykten och lösa uppgifter publicerats i amerikanska medier som hävdar att Apple har köpt sändningsrättigheterna till Sunday Night Football.

Uppgifterna publicerades först av The Streamable:

Enligt en branschinsider så kan Apple redan har säkrat det mest eftertraktade rättighetspaketet och väntar bara på den mest lägliga tidpunkten för att tillkännage det. I en fråga till Puck News sa byråns grundare Matthew Belloni att hans källor säger till honom att Apple är nära att säkra rättigheterna till NFL Sunday Ticket från och med hösten 2023, säger andra att affären är redan gjord.

Ointressant

Till att börja med – detta är sannolikt rätt ointressant för oss i Sverige och Europa. Stämmer uppgifterna så räkna inte med att du kommer att kunna att få se amerikansk proffsfotboll via AppleTV+ inom överskådlig framtid. Apple sänder amerikansk baseboll idag men bara i USA och Kanada och om Apple köpt de nu aktuella sändningsrättigheterna så lär det inte handla om en affär med globala rättigheter.

Sen över till uppgifterna i sig där det hävdas att Apple betalat 2 till 2.5 miljarder dollar per år för rätt att sända amerikansk fotboll den dag i veckan då drygt 18 miljoner amerikaner bänkar sig framför tv:n. Enligt uppgifter så ska affären vara klar men den kommer att tillkännages när Apple väljer att göra det och det finns de som hävdar att det inte kommer att göras förrän långt senare i höst. Med hänsyn taget till risken för en läcka så tror jag inte för en sekund på de uppgifterna. Apple vill alltid styra när saker ska tillkännages men Apple är inte idioter och tror att de kan hemlighålla en så här stor affär i närmare ett halvår. Läcker inte någon inom Apple så lär någon av konkurrenterna göra det – de som inte lyckades vinna budgivningen.

Pengar

Sen har jag ingen insikt i om summan, två miljarder dollar eller mer är sannolik eller inte. I ett globalt perspektiv så kär amerikansk proffsfotboll knappast locka särskilt många nya tittare och abonnenter till AppleTV+. Den amerikanska proffsfotbollen är enormt stor i USA men inte utanför hemlandet vilket för övrigt gäller baseboll. När det sedan gäller just söndagens sändningar så tittar de amerikanska tittarna på sina lokala tv-kanaler som sänder just deras lags match. De rättigheterna ingår inte i affären. Det handlar om streamingrätten, förmodligen i USA och Kanada, för söndagens sändningar, inte veckans övriga matcher.

Sen är det fritt fram att spekulera om huruvida Apple kommer att skapa ett premiumpaket inom ramen för AppleTV+ eller om direktsänd sport kommer att ingå i det ordinarie abonnemanget. Just post kan annars vara Apples var på alla krav på en stor katalog, ett stort utbud. Apple kan välja en annan väg och satsa på sport. Oavsett vilket så är detta pseudonyheter i Sverige och Europa. Apple satsar lika ensidigt som tidigare på hemlandet – vi andra, vi som drar in tvåtredjedelar av Apples intäkter får vackert vänta.

Jo, jag är bitter, lite.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x