REPORTAGET

Det är enklare att stjäla pengar än att tvätta dem vita

av | apr 8, 2022 | Reportage

Nyligen stals över 600 miljoner dollar i kryptovalutor från Axie Infinity, ett spel och en spelutvecklare som används för att utvinna de här digitala pengarna. Tjuvarna, vilka de nu är, har ställts inför ett för kriminella välkänt problem – det är lättare att stjäla pengar än att tvätta dem vita för att kunna använda dem.

Axie Infinity är ett spel där du utvinner digitala pengar medan du spelar och med miljontals spelare så har spelet genererat mycket stora belopp – pengar som nu stulits.

Blockchain

Pengarna syns som en 42-tecken lång adress i Ethereums blockchain vilket betyder att alla de som förlorat pengarna i samband med stölden faktiskt kan se “sina” pengar men de kommer inte åt dem och de kan göra ytterst lite för att få tillbaka sina pengar. Pengarna stals den 23 mars i år då någon eller några tog sig in i den digitala plånboken och flyttade de digitala pengarna.

“Efter ett sådant här hack, tittar alla på plånböckerna”, säger Kimberly Grauer, forskningschef på Chainalysis Inc., ett blockchain-analysföretag. “Så det är bäst att du vet vad du ska göra.”

Pengarna som stulits från “Axie Infinity”-användare är en av de största stölderna och har blivit ett ämne för spekulationer. På Etherscan, en övervakningsplattform där användare kan se transaktioner till och från den aktuella adressen, har användare som påstår sig vara offer, collegestudenter och ukrainska flyktingar postat meddelanden som ber hackarna att sprida sin nyfunna rikedom.

Wall Street Journal

Plånbok

Nu sitter tjuven eller tjuvarna alltså med en enorm plånbok som på något sätt ska omsättas i hanterbara valutor för att kunna användas. De senaste dagarna så har flera miljoner dollar flyttats och växlats in i andra kryptovalutor och det har spekulerats i om hackarna har erbjudits en lösensumma eller inte. Det har förekommit i samband med andra liknande stölder tidigare. Tjuvarna erbjuds en “belöning” om de lämnar igen de digitala pengarna. Det gjordes efter stölden av 80 miljoner dollar vid ett intrång i Qubit Finances app i januari i år. Där utlystes en belöning på två miljoner dollar om pengarna kom tillbaka men kryptovalutor 76 miljoner dollar finns fortfarande kvar i en digital plånbok och de har inte lämnats tillbaka till Qubit Finance. Efter intrånget i Wormholes datasystem där 320 miljoner dollar i digital valutor stals i februari i år så utlystes en belöning på 10 miljoner dollar. I det fallet så säger sig Womrhole att de lyckats att återvinna användarnas tillgångar.

Hopp

Offrens hopp står till svårigheterna att verkligen kunna använda de digitala pengarna. Överföringar kan följas även om det är allt än annat än enkelt att spåra vem som äger en digital plånbok. Därför brukar tjuvarna flytta pengar, växla in dem i andra kryptovalutor för att försöka att göra det svårare att följa pengaflödet. I andra fall så lämnas pengarna, synliga, i en plånbok, där offren kan sitta och titta på sina pengar.

Wall Street Journal

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian