Apple börjar att backa – inser äntligen det alla andra har insett – tåget har gått

av | apr 1, 2022 | Nyheter

Apple backar nu och tillåter länkar i appar och information om alternativa betallösningar. Detta efter att ha bötfällts med sammanlagt 50 miljoner dollar i Nederländerna – ett ärende som inte är avgjort ännu.

I ett första steg så tillåter Apple nu länkar och information i det som kallas “reader”-appar, alltså appar där du konsumerar musik, böcker, film och så vidare.  Netflix, Spotify och andra liknande tjänster kommer att kunna lägga till en länk i sina iOS-appar som tar användare till sina egna webbplatser för betalning och kontohantering. Det gäller inte alla appar utan det som Apple definierar som läsarappar vilket är applikationer som “tillhandahåller tidigare köpt innehåll eller innehållsprenumerationer för digitala tidskrifter, tidningar, böcker, ljud, musik och video.”

Backar

Det betyder att Apple nu backar och gör det exakt det Apple hårdnackat under lång tid har vägrat, med vissa undantag, läs Netflix, vilket enkelt kan tolkas som att om du är tillräckligt stor så kan du få till ett undantag från regeln. För det är också ett märkligt inslag i hela den här diskussionen. Apple har hela tiden sagt att alla app-utvecklare behandlas lika. Det är lika regler för alla har Apple hela tiden sagt. En sanning med modifikation därför att bland andra Netflix haft ett undantag från regeln. Apple tycks nu ha insett att den här striden kommer de inte att vinna.

Jag har själv tyckt att Spotify är ena gnälliga jävlar, det gör jag fortfarande, men Apple har fel. App Store är Apples system. Apples butik och naturligtvis har Apple en rätt att ta betalt för att distribuera andras appar men det är inte detsamma som att Apple måste tvinga alla att använda Appels betalsystem. Det finns tekniska lösningar som gör det möjligt att ta betalt även om en kunde tecknar sitt abonnemang utanför App Store. Den kontroll som Apple vill ha kommer inte att tillåtas eller accepteras längre.

Det tåget har gått Apple.

Datingappar

Den andra striden handlar om datingappar och Nederländerna. Här har Apple hittills betalat 50 miljoner dollar i böter därför att Apple inte följer myndigheternas krav.

Sedan februari i år har utvecklare av dejtingappar på App Store i Nederländerna kunnat använda StoreKit External Purchase Entitlement eller StoreKit External Purchase Link Entitlement för att möjliggöra möjligheten att sälja tjänster via ett annat betalningssystem än Apples in- köpsystem för appar. Apple etablerade dessa rättigheter som en del av vår plan för att följa en nyligen genomförd order från den nederländska myndigheten för konsumenter och marknader (ACM).

Apple

Stegvis så har Apple backat i Nederländerna, Sydkorea och i varje enskild land där domstolar och lagar har tvingat Apple till det. Räkna nu ned innan EU slår till och då har Apple inget val än att backa här också.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian