Webbutvecklare protesterar mot Apples styrning av mobila webbläsare

av | mar 2, 2022 | Nätfrihet

Alla webbläsare för iOS och iPadOS är inte riktiga webbläsare utan snarare grafiska skal som använder Apples Safari – eller rättare sagt den webmotor som Safari använder.

Det i sin tur innebär att oavsett vilka funktioner som fristående utvecklare av webbläsare vill tillför för Apples mobila operativsystem så kan de inte lägga till funktioner som det inte finns stöd i i den mobila versionen av Safari. Till det ska läggas att en del funktioner i den mobila versionen av Safari inte gör tillgängliga för utomstående.

Grafiska skal

Idag finns Brave, Google Chrome, Firefox och en rad alternativa webbläsare i Apples App Store men det är att betrakta som grafiska skal – inga riktiga webläsare.

“Vi är mestadels mjukvaruingenjörer, vi är alla individer”, förklarade Langridge i en intervju med The Register. “Så det här är inte bara på uppdrag av webbläsarleverantörer eller arbetsgivare eller något liknande. Vi gick samman för att göra webben bättre, verkligen, och inga större företag har drivit på för förändringar. Och det finns mycket vi tror som kan göras för att förbättra webben, specifikt på Apple-enheter och mer allmänt.”

The Register

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian