Varför är det inte min dator Apple?

av | mar 22, 2022 | Krönikor

Nya Mac Studio har en tom plats för en SSD-disk men den kan inte användas – antingen på grund av en begränsning i mjukvaran eller därför att det saknas hårdvara. Hur som helst så kan platsen inte användas för att lägga till ytterligare lagringsutrymme. Det visar sig också att du inte kan flytta en legitim, Apple-original SSD-disk från en Mac Studio till en annan.

Apple släpper inte greppet om den dator du har köpt från dem. Det är inte fullt ut din dator och du kan inte, får inte, göra det du vill med datorn. Apple vägrar hårdnackat att gå konsumenterna tillmötes och bygger in olika hinder som finns där av ett enda skäl – förhindra att du lagar eller bygger ut din dator. Du kan köpa den större modellen av Mac Studio, den kostar nästan 50 000 kronor. I den sitter en SSD-disk som kan plockas ut men du kan inte flytta över den till en annan Mac Studio. Du kan inte heller ansluta den till den tomma SSD-platsen eller ansluta ytterligare en SSD-disk.

Accepterar

Jag accepterar att du inte kan använda den tomma SSD-platsen. Antingen så finns det en spärr i mjukvaran som gör att den platsen inte kan användas eller så saknas en kontroller för att hantera och styra disken. Varför det då finns en tom plats för en SSD-disk vet bara Apple. Hur som helst – Apple lovar inte att Mac Studio ska gå att bygga ut lika lite som att Apple har sagt att det finns en tom plats för en SSD-disk. Det är sen Apple kör i diket – ordentligt.

Plockar du ut en SSD-disk, som sitter i en Mac Studio så kan du inte flytta över den till en annan Mac Studio.

Designen

SSD-disken kan plockas ut. Designen tillåter det. Det är en “Removable”, flyttbar, lagring men du kan inte flytta SSD-disken eller installera och använda den i en annan Mac Studio.

Varför?

Ingen aning. Apple brukar ange säkerhetsskäl när den här typen av diskussioner kommer på tal. Apple vill se till att om din dator repareras så ska det vara original-delar, reparationen ska göras på ett korrekt sätt och så vidare. Apples invändningar är inte helt utan grund men om det nu är min dator, om jag nu vill anlita en reparatör och om jag vill göra något så enkelt som att flytta en disk från en dator till en annan – varför ska jag då inte kunna göra det?

Går min SSD-disk sönder så kan jag ju rent av välja att byta disken – även om datorn har en gällande garanti helt enkelt därför att det går snabbare och jag som professionell användare inte vill vara utan min dator. Jag kan välja att göra det trots att jag vet att garantin i så fall blir ogiltig. Det är ju trots allt min dator, jag har köpt och betalat den.

Varför får jag inte välja?

Design

Jag har skrivit en hel del om Apples design och invänt mot vanvettigt dyra byten som blivit ett resultat av hur Apple designar sina produkter. Dåliga tangentbord är bara ett exempel, inte den undermåliga designen av tangentborden utan det faktum att om en eller några få tangenter slutar att fungera så kan det komma att krävas att praktiskt taget hela innandömet i datorn måste bytas. En reparation på drygt 12 000 kronor. Det är inte design – det är ren och skär idioti.

En god vän råkade nyligen ut för detta problem, efter det att Apples förlängda garanti gått ut. En enda tangent behövde bytas – kostnadsförslag från Apple – 12 500 kronor. Datorn är flera år gammal och rådet var att köpa en ny dator och det gjorde min gode vän – en PC. Apple tappade med ens en mångårig användare som garanterat aldrig kommer att råda någon att köpa en Mac.

Jag hoppas att EU nu kommer att tvinga Apple, och alla andra som envisas med att bygga produkter där allt sitter ihop, och se till att Apple och alla andra måste tillåta oss att kunna reparera våra produkter. Jag applåderar varje framsteg som “The Right to Repair” rörelsen når i sin kamp för att låta oss laga våra elektroniska prylar där vi vill – och se till att de går att laga.

Skitprat

Till dig som nu känner att du måste kliva in här, klappa mig och alla andra på huvudet, och förklara att designen av Apple Silicon gör att det skulle bli väldigt svårt vill jag bara tillägga att helt nyligen så satt jag och tittade på en produktpresentation av Apple där en av deras chefer berättade hur fantastiskt duktiga Apples designers och ingenjörer är. De hade lyckats koppla samman två M1 Max-kretsar med extremt hög prestanda och snabba överföringar – M1 Ultra.

Tänk att det klarar Apple – men inte designa en dator som går alla laga eller uppgradera.

Oavsett vad du nu anför som invändningar som går ut på att försvara Apples design och regler så är mitt svar – skitprat!

Kan du bygga ihop två kretsar så kan du designa och bygga en dator som går att laga utan att det ska kosta i nivå med vad en ny dator kostar.

Ingenting får mig att tro att om Apple verkligen ville bygga en Mac som går att laga och uppgradera efter köpet – att de inte skulle kunna göra det.

Därför alla invändningar – skitprat!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian