Den republikanske politikern Moo Brooks avslöjar att Donald Trump kontaktat honom flera gånger och försökt få Brooks att lova att återinsätta Trump som president i den händelse att det republikanska partiet vinner en majoritet i 2023 års mellanårsval.

Nästa år är det ett så kallat mellanårsval med bland annat val till den amerikanska lagstiftande församlingen senaten. Mot Brooks hoppas att kunna vinna en plats i hemstaten Alabama och då han tidigare varit en öppen och högljudd supporter av Donald Trump så hade många förväntat sig att Brooks skulle få Trumps stöd. Nyligen meddelade Trump att han drar tillbaka sitt stöd för Mot Brooks och det har spekulerats om varför.

Välsignelse

Förklaringen kan vara den politiska bomb som Mot Brooks nu levererat – Trump har upprepade gånger kontaktat honom och försökt förmå Brooks att lova att återinsätta Trump som president i händelse av att republikanerna vinner en majoritet i senaten. Enligt Mot Brooks så är det att krav som Trum ställt inte bara för att ge boom sitt stöd utan det ska vara fallet för alla de politiker som fått Trumps välsignelse.

Donald Trump har uppenbarligen inte gett upp sina försök att genom föra en statskupp, ogiltigförklara ett demokratiskt val och försöka att ta makten på ett odemokratiskt sätt. Nu finns en rad konstitutionella hinder för en sådan process och det här inte så enkelt som att senaten kan rösta fram en ny president oavsett vem som har majoritet i församlingen.

Stormade

Moo Brooks uppgifter har stort intresse i den pågående utredningen av händelserna den 6 januari då en uppretad mobb stormade Kapitolium. Brooks uppgifter visar att Donald Trump fortsatt att pressa republikanska politiker för att åsidosätta lagar, hela den demokratiska processen och det faktum att alla inlagor till domstolar, alla överklaganden och alla påstådda bevis på valfusk avfärdats.

Politico

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian