Stephen Wilhite, skapare av GIF, har avlidit i sviterna av Covid

av | mar 24, 2022 | Nyheter

Stephen Wilhite, skapare av bildformatet GIF, har avlidit i sviterna efter Covid. Wilhite blev 74 år.

Stephen Wilhite arbetade på GIF, eller Graphics Interchange Format, som nu används för reaktioner, meddelanden och skämt, medan han var anställd på CompuServe på 1980-talet. Han gick i pension i början av 2000-talet och tillbringade sin tid med att resa, campa och bygga modelltåg i sin källare.

GIF

Idag är GIF är synonymt med animerade ibilder, memes, men det var inte därför Wilhite skapade GIF-formatet. När CompuServe introducerade dem i slutet av 1980-talet så var det ett att distribuera “högkvalitativ, högupplöst grafik” i färg vid en tidpunkt då internethastigheterna var en bråkdel av dagens. GIF var ett vedertaget bildformat och det användes för bilder och grafik.

Dailydot har en längre text i ämnet som rekommenderas.

Stephen Wilwhite avgjorde också frågan hur GIF ska uttalas – är det ett G eller ett J i början?

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian