Rysslands största oberoende tidning stänger ned tillsvidare

av | mar 29, 2022 | Nätfrihet

Rysslands största oberoende tidning, Novaja Gazeta, stänger ned sin redaktion tillsvidare efter att varnats av den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor för andra gången på kort tid.

Tidningens chefredaktör, Dmitrij Muratov,  tilldelades Nobels fredspris så sent som förra året – delat med den filippinska journalisten Maria Ressa. Putin har stegvis skärpt censurlagarna och nu kan en enskild journalist gripas, fängslas och dömas till 15 års fängelse gör att rapportera om kriget mot Ukraina på ett sätt som inte är godkänts av myndigheterna. Efter den andra varningen från den ryska censurmynidgheten så stängs verksamheten ned:

”Efter det avbryter vi publiceringen av våra artiklar på webben, i nätverk och i pappersform – tills dess att ’specialoperationen på Ukrainas territorium’ är avslutad”

Sveriges Radio har en färsk intervju med Dmitrij Muratov som du kan ta del av och lyssna på här.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian