Ryska mediebolag kastas ut från de stora sociala tjänsterna

av | mar 1, 2022 | Socialt

Flera av de riska mediabolagen kastas nu ut från de stora sociala mediaplattformarna och kan inte längre tjäna annonspengar. Facebook, Google, Youtube och flera andra av de stora plattformarna stoppar nu utbetalningar för annonsvisningar.

Flera av de stora ryska mediakanalerna och nyhetsbyråerna finns på de sociala mediaplattformarna och då de har många besök och visningar så ingår de i annonsunderlaget för plattformarna. Ryska medier får del av annonsintäkterna – fram till nu.

Stoppat

YouTube har helt stoppat ryska RT och Sputnik i Europa. Deras kanaler har frysts och tagits ned från videotjänsten vilket betyder att deras material vare sig visas eller ger dem några annonsintäkter. Ryska medier har även stoppats på Instagram och Facebook.

Ryska intressen

Facebook har även stängt ett stort antal konton som kopplas till en desinformations-kampanj, sannolikt kontrollerad och styrd av ryska intressen. Även Twitter har ingripit och stängt ned konton även om Twitter inledningsvis begick misstaget att stänga ned helt legitima konton som rapporterade om de inledande striderna.

Åtgärderna kommer sedan företrädare för regeringen i Ukraina har efterlyst åtgärder från de stora amerikanska teknikbolagen

Åtgärderna kommer även som ett svar på EUs beslut att stänga ned de ryska propagandakanalwrna:_

I ett beslut som kan ha en betydande inverkan på hur företag som YouTube modererar sina plattformar, meddelade EU att de planerar att förbjuda ryska statliga medieorganisationer. På söndagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Russia Today (RT), Sputnik och deras respektive dotterbolag “inte längre skulle kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig.” EU:s verkställande gren planerar också att utveckla nya verktyg för att bekämpa desinformation som sprids av dessa organisationer. Men von der Leyen specificerade inte vad dessa åtgärder kan innebära.

Engadget

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian