Nu finns det en Mac för alla

av | mar 9, 2022 | Krönikor

Apple lyckades överraska oss, igen, och lanserade nya Mac Studio en extremt kraftfull dator med tillhörande extern skärm på 27-tum. Tillsammans med övriga modellerna så finns det nu en Mac för alla och allas behov.

Tolkar du nu det som att jag menar att Mac är en dator för alla så tolkar du det fel. Mac är inte en dator för dig som vill betala så lite som möjligt, som har begränsade behov och som i stort inte gör mer ön surfar på nätet, betalar räkningar och som inte använder din dator särskilt mycket eller frekvent (finns det såna användare?).

Windows-folket

Mac är ingen billig dator och jag vet att Windows-folket aldrig tycks tröttna på att sitta och göra listor över grafikkort, nätverkskort, RAM-minnen processorer och sedan försöka att leta fram mest “bang-for the-buck”. Är du ute efter en billig dator, så billig som möjligt så är Mac ingenting för dig. Det är inte din dator, det kommer aldrig bli din dator och en Mac kommer aldrig bli billig.

Så, nu har vi städat av den diskussionen så låt oss gå vidare.

Nya Mac Studio kostar 25 495 kronor och för det får du en M1 Max-processor. Samma dator men med M1 Ultra kostar det dubbla. Den senare är då en dator med dubbla M1 Max-processorer vilket är detsamma som ett extremt prestandamonster. Priset och prestandan gör det till en dator för de verkliga proffsen – inte för de flesta av oss användare. Till det finns en Studio-skärm som i princip är en 27-tums iMac utan datordel. Den kostar från strax under 20 000 kronor.

För egen del skulle jag välja bort Apple Studio Display. Den får vara hur vacker den vill, passa hur bra som helst med en Mac Studio som helst men en skärm för 20 000 kronor är för mycket. Datorn däremot – massor av prestanda för den som behöver det, yrkesfotografen, videofilmaren, grafikern, designern, programmeraren eller animatören.

Jag behöver den inte vilket inte är samma sak som att det inte är en värsting till dator för den som behöver den.

iPhone SE och nya iPad Air

Det kom en ny uppdaterad iPhone SE vilket innebar att den gamla modellen snabbt försvann från Apples hemsida. Det lanserades även en ny iPad Air med M1-processor. Två rejäla uppdateringar vad gäller prestandan – säkert välkomna och förväntade. Det i sin tur innebär att den som funderar på att skaffa en iPad med externt tangentbord och Apple Pencil nu kan snegla på en iPad Air istället för en iPad Pro. Prisskillnaden lär om inte annat vara tilltalande.

Det kom ingen ny MacBook Air, ingen ny MacBook Pro och ingen M2-processor. Alla vi som trodde det hade fel och det är något som glädjer mig lite speciellt. Äntligen lyckas Apple se till att allt inte läcker ut på förhand så att en keynote i stort bara blir en redovisning. Apple kan fortfarande överraska och det är glädjande. Staplandet av alla “amazing”, “extremely popular”, “innovative” och den tirad av adjektiv som Apple alltid vräker på med så snart de ska prata om sina egna produkter är däremot mer än tröttsamt.

Apple gör fantastiska produkter men förlåt mig Apple inte bra.

En modell för alla

Så nu finns det en Mac för alla och alls behov. Jagar du mest prestanda för pengarna så är en Mac mini M1 en dator som är svårslagen. Vill du ha en ruggigt snabb bärbar dator så lär du klara dig gott och väl med instegsmodellen av MacBook Pro 14 M1. Behöver du mer prestanda så finns M1 Max och vill ha en liten lätt dator så finns MacBook Air.

För den med riktigt stora krav så finns M1 Max och räcker inte det så finns som sagt Mac Studio. En Mac för alla, Apple kan fortfarande överraska, jag hade jättefel och en skärm som jag inte ens i min vildaste fantasi överväger att köpa.

Jo, Apple levererade som kidsen säger.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian