Meta betalar republikansk konsultfirma för kampanj riktad mot TikTok

av | mar 31, 2022 | Socialt

Facebooks ägarbolag Meta betalar en av USAs största republikanska konsultbolag för en nationell kampanj i USA riktad mot TikTok, sociala mediatjänst och konkurrent till Facebook.

I kampanjen ingår att placera kommentarer och brev till redaktörer i stora regionala nyhetsmedier, främja tvivelaktiga historier om påstådda TikTok-trender som faktiskt har sitt ursprung på Facebook. Kampanjen försöker även locka politiska reportrar och lokala politiker att hjälpa till att motarbeta Facebooks största konkurrent. Den här typen av ganska smutsiga kampanjer har varit vardagsmat i amerikansk politik men nu används samma medel i kampen m användare i sociala medier.

Hot

I kampanjen så har TikTok framställs som ett hot mot amerikanska undgomar då ägaren är kinesiska ByteDance.

E-postmeddelandena, som inte tidigare rapporterats, visar i vilken utsträckning Meta och dess partners kommer att använda oppositionsforskningstaktik på den kinesiskt ägda, mångmiljarddollarrival som har blivit en av de mest nedladdade apparna i världen, ofta överträffande även Metas populära Facebook- och Instagram-appar. I en intern rapport förra året som läckte ut av whistlebloweren Frances Haugen, sa Facebook-forskare att tonåringar spenderade “2-3 gånger mer tid” på TikTok än Instagram, och att Facebooks popularitet bland ungdomar hade rasat.

Washington Post

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian