Efter tre veckors digital krigsföring – det här har Anonymous lyckats med

av | mar 18, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

Det är nu tre veckor sedan hackarkollektivet Anonymous förklarade krig, digitalt, mot Ryssland och under de här veckorna så har ryska myndigheter, företag och organisationer utsatts för upprepade attacker vilket lett till att flera av Anonumoys mål inte går att nå utanför Ryssland.

Som alltid i krig, verkliga eller digitala, så är det ibland svårt att sortera ut vad som är överdriven propaganda och vad som faktiskt har hänt. Den digitala krigsföringen skiljer sig från den fysiska i det att den faktiskt går att kontrollera. Det går att kontrollera och verifiera Anonymous uppgifter och en sammanställning så här långt visar att de attacker, de lyckades attacker och intrång som Anonymous tagit på sig faktiskt också har inträffat.

Roskomnadzor är den ryska censurmyndigheten som bland annat styr den ryska delen av Internet. Här vet vi att ett intrång gjorts. Filerna finns nämligen utlagda på nätet i en databas – som vem som helat kan säga igenom.

Anonymous slår till mot rysk myndighet som kontrollerar ryska internet

Substack

Den stulna informationen

Underättelsetjänsten

Anonymous säger också ha slagit till mot flera ryska myndigheter, försvarsdepartementet, den ryska underrättelsetjänsten. I båda dessa fall så har det gått att verifiera att myndigheterna inte gick att nå och att det försvarar som ryssarna svarade med, vid tidpunkten, var att filtrera bort all trafik som kom utanför Ryssland. I sammanhanget kan också sägas att det handlade om en överbelastningsattack där myndigheterna dränks med skräptrafik tills de inte kan svara på riktiga, äkta anrop. Det är tekniskt sett en relativ enkel typ av attack som bygger på matematik – dränk målet med mer mer samlad trafik än vad offrets uppkoppling och servar klarar av att hantera. Det något anmärkningsvärda i sammanhanget är att det ryska IT-försvaret (ett sånt finns) inte klarat av att filtrera bort riktig trafik från skräptrafiken utan valt att stänga ned all trafik utanför landet. Tekniskt så är det inte en kapitulation men näst intill och det kan tolkas som att förutom att den ryska armén inte har den slagkraft och kapacitet som många antagit så är det ryska IT-försvaret kanske inte heller av riktigt i linje med vad som antagits.

90 procent hackade

Kort efter det att Anonymous deklarerade krig mot Ryssland så kom uppgifter om att närmare 90 procent av alla felkonfigurerade och sårbara databaser som tillhörde Ryssland hade hackats av Anonymous. Även den uppgiften har gått ett verifiera – och den har verifierats av tredje part. Website Planet har gått igenom en rad rapporter och kommit fram till siffran.

Det gäller även uppgifterna om att Anonymous har lyckats att hacka Russia Today, den statsägda tv-kanalen, streamingtjänster, radio och tv-kanaler samt en lång rad övervakningskameror inne i Ryssland. I de fallen så finns verifierade skärmbilder och videor som visar att intrången har begåtts och att de de har lyckats.Tilläggas kan att i flera fall så har offren bekräftat att de har hackats.

Attack

Jag har följt Anonymous under flera år och kan inte minnas ett enda enskilt fall där Anonymous har sagt sig lyckats med någon form av digital attack – och sedan i efterhand visat sig inte ha gjort det. Samma slutats har Jeremy Fowler, Website Planet, kommit fram till – Anonymous ljuger inte. I sammanhanget ska också tilläggas att sedan Anonymous förklarade krig mot Ryssland så har väl över 300 000 frivilliga anslutit sig till den digitala krigföringen. Ryssland och ryska intressen attackeras oavbrutet av en enorm skara enskilda och grupper med snart sagt alla upptänkliga medel och verktyg, digitalt. Det handlar om allt från enkla överbelastningsattacker till ett avancerat, sofistikerat letande efter sårbarheter och svagheter utförda av enskilda med djup spetskompetens.

Utifrån detta så kan vi dra slutsatsen att när Anonymous säger sig ha genomfört en lyckad attack – då har de också mycket riktigt gjort det. Därmed inte sagt att Anonymous påståenden inte ska kontrolleras.

Andra grupper

Den andra sidan däremot har gjort påståenden som är tveksamma eller som kunnat verifierats som oriktiga, falska. Gruppen AgainstTheWest som varit aktiva sedan oktober 2021 sade sig först ha lagt ned gruppen, efter det att Ryssland attackerat Ukraina, för att sedan hävda att de startat upp igen och att de nu ställt sig bakom Anonymous. AgainstTheWest hävdar att de har hackat den ryska statliga söktjänsten Yandex men bara presterat en skärmbild på en rad filer som tycks vara helt publika. Det gäller även flera andra av gruppen påstådda intrång. AgainstTheWest har också anklagat Anonymous för att ha tagit åt sig äran av gruppens lyckade attacker så de första indikationerna om att AgainstTheWest ställt sig bakom Anonymous får tas med en nypa salt, liksom påstådda intrång och attacker.

Checkpoint

Publik information

KelvinSecurity Team, en annan grupp och ett företag som säger sig vara hackare publicerade bilder och videor från den ryska myndigheter för kärnkraft. Bilderna och videorna sades vara från olika installationer i Ryssland och även om KelvinSecurity Team inte påstod det rakt ut så gavs intrycket av att installationerna skulle ha hackats. Så var nu inte fallet utan informationen visade sig vara publik sedan flera år tillbaka. Det var bilder och videor plockade från publika rapporter och genomgångar som bland annat ryska fortare gjort.

Flera pro-ryska grupper har också hävdat att de har lyckats att slå tillbaka mot Anonymous och att de har lyckats att hacka Anonymous – inte i något enskilt fall så har dessa uppgifter visat sig vara korrekta.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: