Anonymous slår till mot rysk myndighet som kontrollerar den delen av ryska internet

av | mar 11, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

Anonymous hävdar att de har hackat och tagit sig in i den ryska myndigheten Roscomnadzor datorsystem och stulit mer än 820GB data, däribland 360 000 filer.

Roscomnadzor är den ryska myndighet som styr och som kontrollera hela den ryska delen av internet. Det är den myndighet som stryper access till webbplatser som inte gillas av den ryska regimen och det är den ryska censurmyndigheten på nätet som även kontrollera ryska medier. De system som Roscomnadzor använder är så effektiva att de kan användas till att stänga ned webbplatser som finns på den ryska delen av nätet.

Hackade

Hackarkollektivet Anonymous hävdar nu att Roscomnadzor har hackats och att mycket stora mängder data stulits vid intrånget – över 820GB. Intrånget ska ha gjorts i ett av myndighetens kontor i Bashkortostan. Informationen som uppges ha stulits, och som nu hart börjat att publiceras ute på nätet är i två delar:

Den första, som innehåller 363 994 filer i 43 593 kataloger, når totalt 526,9 GB. Den innehåller också färska data, med några filer så sena som den 5 mars 2022.

Den andra delen sägs vara två kataloger som innehåller rådatafiler i format för två databaser, tillsammans överstigande 290 GB. En första kontroll av innehållet pekar mot att en del av databaserna handlar om juridiska frågor medan den andra är personalärenden, HR.

Substack

Den stulna informationen

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: