TV-Tipset: The French Dispatch – en film att bli förälskad i

av | feb 19, 2022 | Nöje, TV och Film

Jag älskar ord, välformulerade texter och jag älskar journalistik, god journalistik. The French Dispatch är en hyllning till journalistiken, till den välberättad historien och till de som skriver dem. En film att bli förälskad i.

Det är Wes Andersons hyllning och en större skara riktiga A-skådisar är svårt att hitta i en och samma film om den påhittade staden Ennui-sur-Blasé och den amerikanska tidskiften som nu ska läggas ned. Den ska inte läggas ned därför att den inte är lönsam utan för att dessa skapare och chefredaktör Arthur Howitzer Jr dött. Tunnan över honom blir tunnan över tidningen.

Säregen

Det är en mycket säregen film, med en säregen ton som växlar mellan färg och svart/vitt och där historien hela tiden står i fokus. Filmen är en serie berättelser, ur tidningen, som bildar tre kortfilmer. Skickligt berättade med klipp, tillbakablickar och tunga namn i snart sagt varenda liten roll. Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray, och Owen Wilson – för att räkna upp några namn.

The French Dispatch är måhända inget mästerverk. Wes Andersons The Grand Budapest Hotel, säger kritikerna är bättre men oavsett det – The French Dispatch är en film att bli förälskad i – om du älskar ord.

Film: The French Dispatch
På: Disney+

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: