Jag är egentligen inte särskilt intresserad av teknik – däremot att den fungerar

av | feb 27, 2022 | Krönikor

Det fanns en tid då jag skrev mina egna konfigurationsfiler. Det fanns också en tid så jag inte bara körda beta-versioner utan också, utan att blinka och utan minsta tvekan kastade mig över alpha-versioner. Jag hackade allt, skruvade sönder det mesta och provade det mesta.

Inte numera. Jag är egentligen inte särskilt intresserad av teknik, inte hertz, RAM-minnen, hårddiskar, nätverkskort och allt vad det kan vara. Däremot ska mina prylar fungera – alltid. Jag sitter inte, som förr, och läser innantill i tekniska beskrivningar. Jag startar hellre den pryl jag tänkt köpa och provar den mera påtagligt och direkt. Benchmark-siffror ger en vägledning men de säger egentligen inte så mycket om en pryl är snabb – bara om den är snabbare eller långsammare än andra prylar. Det blir lite för mycket teori och för lite praktik.

Batteriet

Det detaljerade teknikintresset har ersatts av en fråga vad jag kan göra med sakerna. Vad kan jag göra med min dator, min telefon, tv-boxen och så vidare. Vad kan de göra och vad kan jag göra med dem är mer intressant än hur snabb processorn är eller vilken kapacitet ett grafikkort har. Jag har också lärt mig att mängden RAM i min iPhone är tämligen betydelselös i en jämförelse med vilken Android-telefon som helst. Min iPhone är snabbare oavsett mängden RAM och det gäller för övrigt min MacBook Pro 14 också. Teoretiska världen är en sak men om en dator ständigt går varm, drar dubbelt så mycket batteri och med fläktar som snurrar oavbrutet så rör det mig inte i ryggen om den datorn är snabbare under en relativt kort period – tills batteriet är tömt.

Användbara

Därför är tekniska värden ointressanta. Det viktigaste är vad du kan göra, hur väl sakerna passar in med varandra – kort sagt hur användbara de är. Kan du inte gör det med andra prylar än Apples?

Kanske, jag vet inte för så länge som Apples prylar fungerar, så länge som hela den egna lilla plattform som jag har byggt upp fungerar så kommer jag inte att överväga att utforska “den andra sidan”. I det perspektivet så är Apples prylar billiga, till och med mycket billiga. De fungerar mycket väl tillsammans, har även objektivt sett fullt tillräcklig prestanda med god säkerhet – och de har en teknisk livslängd på runt det dubbla jämfört med en Windows-dator eller en Android-telefon.

Användare

Nu är jag inte den användare som behåller mina saker så länge – även om en iMac från sent 2015 nyligen byttes ut och jag har en ännu äldre Mac mini som tjänstgör som Plex-server. Mina datorer kör jag länge, tills jag bedömer att de är slut eller tills Apple stämplar dem som obsoleta. Det är främst min iPhone som ända sedan telefonen lanserades har bytts varje år. Min Apple Watch brukar få hänga med en 3-4 år innan den byts och övriga prylar byts när de börjar att kunna lite trötta och långsamma. Trots deras ålder så fortsätter de att fungera. De gör sitt jobb, de kommunicerar med övriga delar och de är en del i ett ett slags ekosystem.

Det är det viktiga – inte RAM, Gigahertz, cykler, benchmark eller andra siffror. De säger inte vad du kan göra eller om sakerna fungerar tillsammans.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian