Därför ska du inte ha två routrar i ett och samma nätverk

av | feb 16, 2022 | Tips & Råd

En god vän ringer och ber mig komma och titta på hans lokala nätverk. Det är något som inte fungerar, streamade tjänster hackar betänkligt och han är irriterad, mycket irriterad.

Efter att ha tittat igenom inställningarna för hans lokala nätverk så är felet lätt konstaterat – det fanns två routrar i nätet och två olika IP-nummeruppsättningar. Trafiken hittade inte fram helt enkelt.

Kopplingarna var det inget fel på. Sladdar var dragna rätt, anslutna rätt men en enda inställning ställde till det i den ena routern – det här med att fungera som brygga.

Router

Router nummer 1 tillhandahölls av bostadsrättsföreningen och nätleverantören. Router nummer 2 var den som hade tjänstgjort som router tidigare, innan nätet uppgraderades och den första routern skulle anslutas. Det var här det gick fel. Router nummer 1 anslöts i vägguttaget, loggades in korrekt och anslöts korrekt. Den gamla routern anslöts också, i router nummer 1 och det hade fungerat utmärkt om det inte hade varit för en enda inställning – den skulle ha satts upp att agera som brygga.

Brygga innebär att routern inte delar ut några IP-nummer, inte ansluter mot någon DNS utan bara bär ut allt det som kommer via den router som sitter i uttaget. Den blir en förlängare, en brygga mellan enheterna.

Dubbla IP-nummer

Två routrar kan leda till (i normalfallet) att du får dubbla uppsättningar av IP-nummer. I det här faller så använde router nummer 1 en IP-nummer-serie som startar på 192 medan router nummer 2 använde en IP-nummer serier som startade på 10. Två routrar som delar ut IP-nummer till de som ansluter, två routrar som skickar frågor vidare till DNS:er och slutligen dubbla routrar som ska försöka att skicka trafiken rätt. Det blir sällan vare sig rätt eller bra – du kommer att tappa massor med trafik vilket i streamingsammanhang innebär att det hackar.

Lösningen här blev att slå av routerfunktionerna i den gamla routern (som egentligen inte alls var gammal och som hade bättre trådlös kapacitet och funktioner). Routern från leverantören anslöts till vägguttaget, den trådlösa funktionen slogs av. Router nummer 2 sattes som brygga och inom några minuter så hade alla tabeller och routing uppdaterats, enheterna i nätet fick samma IP-nummer serie och sen började det att fungera – utan störande avbrott och hackande.

Router

Anledningen till att routern från leverantören sattes i väggen och anslöts är att den tillhör lägenheten och behöver du assistans och support från leverantören så vill de ha ”sin” router ansluten.

En enda inställning ledde till alla problem och det som kan te sig som ett mindre mirakel sedan saker börjat att fungera igen är egentligen lika enkelt som logiskt – ska saker kommunicera med varandra så måste avsändare och mottagare veta vilka de är och trafiken måste veta vart den ska. Med två routrar i ett nätverk fungerar inte det.

Ps. Det finns stora nät som har både två och flera routrar, och som måste ha det men i texten ovan handlar det om det lilla lokala nätet hemma eller på kontoret.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian