Antalet appar för Apple Watch har inte alls ökat i den omfattning som användare av klockan har gjort. Klockan säljer men vi laddar inte ned appar till den i samma omfattning som till iPhone och iPad och nu sällar sig Uber till en allt längre lista på företag som lägger ned sin app för Apple Watch.

Apple Watch är den klocka som säljs mest, av sitt slag, i hela världen. Räknar du omsättningen så motsvarar försäljningen av Apple Watch mer än hela den samlade omsättning för klockindustrin i Schweiz. Klockan är populär, till och med mycket populär men vi laddar inte ned appar till Apple Watch alls i samma utsträckning som till vår iPhone eller iPad.

Lägger ned

När klockan kom, var ny, så var det många som snabbt hakade på och som skapade en app även för Apple Watch. Över tid så har alltfler utvecklare insett att Apple Watch är en produkt som vi inte alls använder på samma sätt som vår iPhone. Därför läggs också många appar för Apple Watch ned.

Finns det då skäl till att vara orolig?

Inte det minsta därför att Apple Watch inte är en iPhone och den används inte alls på samma sätt som en iPhone.

Förlängning

Din Apple Watch är en förlängning av av din iPhone och det som händer på och i din iPhone kan du spegla till din Apple Watch. Du behöver alltså ingen extra app i de allra flesta fall.

  • Tid
  • Påminnelser
  • Notiser
  • Kalender

Grundläggande funktioner där de flesta av oss fyller i informationen med vår Mac, iPad eller iPhone och där vår Apple Watch i princip bara visar informationen.

När vi använder vår Apple Watch så gör vi det också ofta som en spegling men åt andra håller. Du ber Siri tända lyset, spela musik eller något annat. Siri är bryggan och du behöver app för vare sig det ellr ställa in en timer medan du lagar mat. Min fru använder sin Apple Watch i långt mycket högre grad än vad jag gör. Hon dikterar svar på meddelanden för att ta ett exempel. Själv så använder jag min Apple Watch som ett filter för att sortera ut det som verkligen är viktigt. Jag släpper bara igenom riktigt viktiga notiser till klockan.

Inbyggt

Merparten av det som vi använder i våra klockor finns där redan, hälsa, rörelse, kalender, möten, påminnelser, meddelanden, bilder och en rad andra funktioner. Vi behöver ingen extra app för att det ska fungera. Ser jag till mig själv, och jag tror inte för en sekund att jag utgör något tvärsnitt eller är en genomsnittlig användare, så kommer jag inte ihåg när jag installerade en app senast eller när jag startade en app i min Apple Watch senast – inte utöver de appar som finns i klockan när du köper den. Allt det som går i watchOS.

En del appar begår också misstaget att kräva för mycket av mig som användare. Jag ska klicka, tryckas, bekräfta och göra alldeles för mycket på en liten skärm som inte visar särskilt mycket information. För hög grad av interaktivitet är allt annat än användarvänligt på en liten skärmen för att uttrycka det kortfattat.

Underhåll

Jag tror att många utvecklare överskattat behovet av en app för Apple Watch av samma skola som många sätter alldeles för stor tilltro till behovet av en app för iPhone eller iPad. Ska du bygga en app så se till att den tillför något viktig som du inte kan tillföra med en en webb-app. Kort sagt om en app inte är ett dugg bättre än det du kan göra med webbteknik så bygg ingen app.

Tro inte heller för en sekund att du kommer att synas, att en app i App Store är ett smart, vasst och bra marknadsföringsredskap. Det kan naturligtvis vara så men kom ihåg att det finns miljoner appar i App Store – chansen för att just din app ska synas är liten. Såvida du inte tillför en rätt försvarlig budget för marknadsföring. Du kommer också att få något som kräver regelbunden tillsyn, som ska uppdateras och underhållas och vill du täcka in både iOS och Android så har du två sådana appar. Apparna måste kollas varje gång Android eller iOS uppdateras vilket kan bli ett par gånger per år, minst. Har du inte programmeringskunskaperna i företaget så blir det en uppgift för externa utvecklare.

Tillsyn

Appar kräver tillsyn, uppdateringar, underhåll och de kan också tillföra kostnader i form av service och support. De måste laddas ned, installeras och jämför du det med en adress till en webbapp så är den senare på många sätt en smartare lösning. Tänk efter före – du kanske inte behöver en app och det är ungefär det Uber har upptäckt. Du kan boka en Uber med Siri och du kan göra det med en Apple Watch oavsett om det finns en app eller inte därför att en Apple Watch kan spegla användarens iPhone. Det andra Uber upptäckt är att väldigt få användare startar appen i klockan och bokar en transport. Det är nämligen enklare att göra det med en iPhone.

 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x