Alltfler amerikaner kommer inte tillbaka till sina jobb efter att ha tvingats att arbeta hemma – de säger upp sig i vad som ser ut att bli en allt tydligare trend. ”r/antiwork” en kanal på den stora digitala mötesplats Reddit har ökat från runt 180 000 till 1,6 miljoner medlemmar på lite drygt ett år. Forumet är en mötesplats för de som väljer andra jobb eller arbetslöshet istället för att jobba.

Forumanvändarna kallar sig för ”idlers” och menar att vi ska jobba så lite som möjligt och i så fall för och åt oss själva, inte jobba åt andra. Utvecklingen har lett till att den amerikanska storbanken Goldman Sachs varnar för det som beskrivs som ”långsiktigt hot” mot arbetskraften och nu har den stora finanstidningen Financial Times (betalvägg) uppmärksammat trenden och rörelsen.

Uppmärksammat

Det faktum att många amerikaner inte kommer tillbaka till sina arbeten har blivit stort uppmärksammat i amerikanska medier.

With the country’s labor force down by more than four million people and resignations at a high, employers are desperate to make hires. The share of job postings on ZipRecruiter offering retirement plans is up 30 percent since before the pandemic; posts advertising flexible scheduling grew threefold; the share offering signing bonuses went from 2 to 12 percent. Still, the flood of people leaving their positions has kept rising. In August, one in 14 hospitality workers quit their jobs, according to the Bureau of Labor Statistics, a quit rate more than 50 percent higher than before the pandemic.

New York Times

Anledningarna

Anledningarna till att många inte går tillbaka till sina gamla arbetsplatser är flera, dåliga arbetsförhållanden, dålig flexibilitet och dåligt betalt nämns ofta. Rädslan av att smittas av Covid-19 finns också med bland anledningarna och här är förklaringen att arbetsgivare inte vidtagit de åtgärder som rekommenderas för att skydda de anställda.

Trots att det finns nästan 10 miljoner arbetssökande i USA så råder det brist på personal inom många branscher, inte minst i serviceyrken. Statistik säger att det saknas runt 1.1 miljoner anställda inom restaurangbranschen för att ta ett exempel. Restaurangbranschen har en mycket hög personalomsättning, främst därför att med låga löner så tvingas anställda att försöka att leva på den dricks som gästerna lämnar. Lönen i sig för för låg för att kunna leva på.

Mantra

Johnny Paycheck sang ”Take this job and shove it” in 1977. Today, it may well be the mantra for the post-Covid workforce.
Getting ”back to normal” in the American jobs market won’t cut it for everyone. Especially in retail and hospitality, where ”normal” was an army of low-wage workers juggling two or more part-time jobs to pay the bills.

CNN

The Great Resignation

In a trend being dubbed as the Great Resignation, the pandemic has triggered an employee exodus that continues today as people quit their jobs in record numbers. In June alone, 3.9 million workers resigned from their jobs nationwide, just down slightly from the record of 4 million set in April, according to the Bureau of Labor Statistics.  Meanwhile, job openings rose by 590,000 to a new high of 10.1 million positions.

Reno Gazette Journal

5 1 rösta
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x