Rumänsk polis, i samarbete med amerikanska FBI, har gripit en 41-åring rumänsk medborgare i mannens hem Craiova, Rumänien. 41-åringen är misstänkt för att ha tagit sig in i ett IT-bolags nätverk och därifrån skickat ut och aktiverat ransomware, utpressningsmjukvara. Samtidigt meddelar polis i Ukraina om tillslag och gripanden.

Gripandet är ett led i en serie operationer, razzior och gripanden av enskilda som antingen misstänks för att direkt ligga bakom intrång och utpressning eller som misstänks för att knutna till den typen av brottslig verksamhet.

Kriminella

Under en lång rad av år så har de här kriminella kunnat fortsätta med sin verksamhet och de har ansetts vara mycket svårt att komma åt dem i länder som Rumänien, Ryssland och Ukraina, för att ta några exempel. Det senaste året så har flera polisoperationer visat att den bilden är på väg att ändras. Under förra året gjordes flera gripanden i samordnade polisoperationer i just de här länderna med flera gripanden och beslag av pengar och datorutrustning som en följd.

Europol

Ukrainsk polis

Samtidigt meddelar polis i Ukraina att de har slagit till mot en utpressningsliga som anse ligga bakom minst 50 fall av digital utpressning riktad mot företag i USA och Europa. Polisen säger att de har gripits den 36-årige ledaren för ligan i mannens bostad i Kiev, Ukraina.

Ukrainsk polis går igenom en av de misstänktas dator

Bleeping Computer

Länk

Så skyddar du dig mot ransomware

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x