Clark Gillies avled igår i sitt hem, 67 år gammal. En Islanders-legend och en av tuffaste hockeyspelarna som någonsin klivit in på isen död.

Gillies, fyrfaldig Stanley Cup-vinnare, ingick i det lag och den era som spelade fem Stanley Cup-finaler och som vann fyra, 1980 till 1983.. Han tillhörde lagets ryggrad och var en fruktad spelare bland motståndarna därför att Gillies inte bara kunde spela ishockey – han kunde slåss och han backade inte för någon. Clark Gillies var Islanders polis och den spelare som alla motståndare visste skulle komma efter dig om du behandlade någon av Islanders-spelare omilt. Han ingick i kedjan Trio Grande tillsammans med Mike Bossy och Bryan Trottier och spelade i Islanders under åren 1974 till 1986. Det var på den tiden hockeyspelare inte bytte klubb särskilt ofta och Islanders såg till att behålla sitt lag intakt år efter år.

– ”Han var större än livet. När du såg Clark Gillies, du tänkte Islander, kommenterade Islanders tränare Barry Trotz sedan nyheten om Gillies död offentliggjorts.

Imponerande

Gillies statistik är imponerande – fjärde målgörare (304), femte när det handlar om assists (359), fjärde bästa poänggörare (663) och femte när det handlar om antalet spelade matcher. (872). Gilles valdesi in i NHL Hall of Fame 2002, och hans nummer 9 pensioneraded av organisationen 1996. I tre år, 1976 till 1979 var han lagets kapten.

För mig som följt Islanders sen barnsben är Clark Gillies den stora, tunge, tuffe forwarden som alltid stod upp för sitt lag. Alla visste (på den tiden) att om du satte in en ful tackling på en Islanderspelare så skulle du inte lämna isen innan du ställts inför Clark Gillies. Alla motståndare visste att var du inne på isen så måste du hålla koll på var nummer 9 fanns för han tvekade inte en sekund om han fick en chans att köra över dig. Gillies var en klassisk powerforward och han var allt annat än bara en slagskämpe. Gillies kunde spela ishockey och han gjorde det uppoffrande i alla lägen.

Ikon

Lika tuff som Gillies var på isen så var en sympatisk människa utanför den. Gillies var en del även av det moderna, nya Islanders och en hyllad ikon som ofta fanns med vid olika tillställningar. Efter avslutad hockeykarriär så byggde familjen sitt hem, på Long island och Gillies synes ofta på Islanders hemmamatcher. För den som står utanför Islanders-familjen så är det svårt att i ord beskriva hur mycket Clark Gillies betytt för Islanders. Den stora nummer 9 var Islanders och han personifierade hela klubbens själ. Clark Gillies blev 67 år.

 

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian