En 19-åring har lyckats att ta kontrollen över 25 Tesla-bilar i 13 länder. Han kan styra ljudsystem, fönster och säkerhetssystem i bilarna och han kan se exakt var bilarna befinner sig.

Det låter som en säkerhetsmässig mardröm och stämmer 19-årige David Colombos uppgifter så är det skandal av närmast episka proportioner och detta oavsett om det är användarna, bilägarna som gjort fel, eller om det är buggar eller brister i Teslas system. Av det som Colombo berättat så är det en tredjepartslösning som är inblandad, oklart hur.

Hur kan vi skapa ett system där en enda enskild individ kan se drygt två dussin dyra exklusiva bilar och till och med styra system i bilarna?

Bilägarna

I sammanhanget spå ska sägas att enligt David Colombo så handlar det alltså inte om någon bugg utan om inställningarna som bilägarna har gjort. Med det sagt så är detta i huvudsak Teslas ich en eventuell leverantör av tredjepartsutrustnings ansvar. Det är deras mjukvara och därmed också de som designat programmen som används. Då är det också i huvudsak Tesla samt som sagt någon ytterligare som ska se till att den typen av allvarliga fel och inställningar inte kan göras.

Nästa fråga är varför en bil överhuvudtaget ska vara uppkopplad på det här sättet jämt?

Extrema krav

Jag har haft olika system med assistans och annat i en del bilar under åren och jag vet att de existerar men ett systemen där obehöriga kan ta sig in ställer extrema krav på leverantörerna, deras system och på säkerheten. På den tiden som jag arbetade inom data- och informationssäkerhetsområdet så fanns en huvudregel – om något är mycket känsligt om det kommer i någon annans händer – digitalisera det inte överhuvudtaget. Lås in pärmen eller vad det kan vara i ett gammaldags skalskydd, ett kassaskåp helt enkelt.

Idag sitter en 19-åring och tittar på 25 dyra bilar som kan han ta över i 13 olika länder. Det är naturligtvis en slags utveckling men knappast i rätt riktning.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x