Nu kommer nya uppgifter, från Vita Husets dåvarande stabschef som avslöjar att Donald Trump testades positivt för Covid-19 flera dagar innan Vita Huset officiellt gick ut med uppgiften och att Trump deltog vid stora möten, träffade ett mycket stort antal människor och också sannolikt smittade flera personer.

Mark Meadows, var Trumps stabschef, under den aktuella perioden ich i en ny bok så avslöjar han att Donald Trump testades positivt för Covid-19 redan den 26 september. Trump var på väg till ett stort massmöte, testades strax innan avfärd, testades positivt men trots det så reste Trump till mötet i Pennsylvania. Utan mask så häll Trump ett tal och efter mötet så skakade han hand med ett mycket stort antal människor. Efter det positiva testet så testades Trump ytterligare en gång, ett test som var negativt men det finns uppgifter som ifrågasätter hur detta andra test gjordes och oavsett vilket – enligt amerikanska hälsomyndigheten så var rekommendationen att sätta sig i karantän, omedelbart efter ett positivt test – oavsett om ett senare test visade negativt resultat.

Under protocols that were in effect at the time, issued by the Centers for Disease Control and Prevention, Trump should have immediately quarantined himself. Four employees at the White House residence had tested positive for COVID shortly before he got his result. The CDC’s instructions as of Sept. 25, 2020, specifically warned that anyone in contact with an infected person should “should self-quarantine/isolate” and get tested. The CDC instructions added: “A single negative test does not mean you will remain negative at any time point after that test. Even if you have a negative test, you should still self-isolate for 14 days.” The instructions also said that the warning not to rely on a single negative test applied even “if you do not have COVID-19 symptoms and have not been in close contact with” an infected person.

Slate

Den typ av test som Trump använde vid det andra testet har i efterhand också visat sig vara mindre pålitligt.

Utan skydd

Efter det positiva testresultatet så fortsatte Donald Trump att delta vid möten och i samband med en flygning med Air Force One, presidenten plan, så besökte Trump alla de journalister som alltid följer med vid presidentens resor. I över tio minuter så samtalade han med journalister, i ett litet, instängt utrymme utan mask eller annat skydd. Efteråt så visade det sig också att flera journalister hade smittats med Covid-19.

“I could tell that he was moving more slowly than usual.
He walked like he was carrying a little extra weight on his back.”

Trump deltog på flera möten, presskonferenser och sammankomster dagarna efter det positiva testet. I efterhand så har Donald Trump pekat ut ett av dessa möten som hölls den 27 september som den tidpunkt där han sannolikt smittades. Sedan Trump behandlats och skrivits ut från sjukhuset så har han också fått frågor om när han testades positivt. På en direkt fråga från ABCs Jonathan Karl om Trump hade testats positivt före en debatt mot Joe Biden den 29 september så svarade Trump att han inte hade testats positivt före denna debatt – vilket alltså var en lögn då ett test redan tre dagar innan visade att Trump hade smittats med Covid-19. Trump har också vid flera tillfällen avfärdat uppgifter om när han testats och vad dessa tester visat som ”Fake News”.

Meadows hävdar att under den här aktuella tidsperioden så togs det ytterligare tester som skulle ha visat på ett negativt resultat men när Vita Huset gick ut med uppgifterna den 2 oktober 2020 så uppgav Meadows att ett ”bekräftande” test hade gjorts som visade att Trump bar på viruset. Det ordvalet skulle antyda att det även gjordes tester som visade på ett positivt resultat.

Washington Post

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish