I en stor, global, polisoperation så har 1803 enskilda personer gripits misstänkta för att på olika sätt vara delaktiga i bedrägerier, främst på nätet. Drygt 18 000 enskilde individer uppges ha identifierats och ha kopplingar till bedrägerier.

Det Europol kallar penningmulor brukar kallas målvakter på svenska. Det är enskilda som tar emot pengar och som slussar dem vidare. Under det globala tillslaget så har:

  • 18 351 penningmulor identifierats
  • 324 rekryterare identifierats
  • 1 803 personer gripits
  • 2 503 undersökningar har inletts
  • 7 000 bedrägliga transaktioner har rapporterats
  • 67,5 miljoner euro har stoppats från att överföras

Samarbete

Gripandena är den sjundedelen i Europols pågående projekt EMMA – European Money Mule Action – där 27 olika länders polismyndigheter samarbetet i tillslaget och operationen. Polis från Sverige Sverige deltog i arbetet men det finns ännu inga uppgifter om svenska gripanden.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish