Sagan om Drakens återkomst Robert Jordan har ingenting med Tolkien att göra, titeln till trots. Serien bygger på Robert Jordans serie med fantasynoveller och på originalspråket, engelska, heter tv-serien ”The Wheel of Time” vilket inte bara är em mer korrekt titel – den säger betydligt mer om innehållet också även om det finns en drake i tv-serien också.

Sagan om Drakens återkomst anspelar på Tolkien, säkert helt medvetet men som sagt – tv-serien har ingenting med Tolkiens sagovärld att göra. Med det sagt – Sagan om drakens återkomst är en välgjord, välspelad och tämligen dramatisk fantasy-serie och gillar du genren som sådan så lär du gilla den här tv-serien också.

Fem unga bybors liv förändras för alltid när en främmande och mäktig kvinna anländer, och hävdar att en av dem är barn till en gammal profetia med makten att rubba balansen mellan ljus och mörker för alltid. De måste välja om de vill lita på denna främling – och varandra – med världens öde innan den Svarte bryter sig ut ur sitt fängelse och den sista striden börjar.

Det är den klassiska kampen mellan det onda och det goda. Här finns ondskefulla troll – Trollocks, hemska ögonlösa ryttare på skräckinjagande hästar. Här finns vita ryttare, små idylliska byar och här finns torn. Det är som en mix mellan Game of Thrones, Tolkien och allehanda andra sagor. Till saken hör att Robert Jordan skrev sina böcker och noveller sex år innan R.R Martin fick ihop sin saga – Games of Thrones men som alla vet – drakar, troll, ryttare i alla former, onda, goda och torn för lika vanliga som grottor, märkliga stenar, magi i alla former och så naturligtvis pojke som möter flicka och som, ja, ni vet.

Omvända roller

En intressant detalj, och kanske mycket mer än bara en detalj, är att här är rollerna omvända. Det är kvinnorna som är de starka, som bestämmer, som är smeder och som dricker. Här finns också den st raka mystiska kvinnan, Moiraine (Rosamund Pike) som följs av den där tyste, hårde snubben som alltid har något slags vapen som han är überduktig i att använda.

Är det bra då?

Ja, det är som, sagt en välgjord tv-serie i sin genre. Den saknar Tolkiens storslagenhet men är å andra sidan inte så invecklad och du behöver inte sitta på helspänn för att hålla reda på släktskap, länder, riken, kungar och drottningar. Tolkiens värld tar ett tag att tränga in i och lära sig som bekant – så inte Jordans fantasy-värld. Här är det lite lättare och som alltid i fantasyns värld – det är i allmänhet inte svårt att skilja mellan ond och god. Gillar du fantasy (vem gör väl inte det?) så fram med popcorn och läskeblask och sjunk ned i tv-soffan. Det här är helt okej underhållning.

Sagan om drakens återkomst – Amazon 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x