Qualcomm ska nu utmana Apples M-kretsar med nya processorer som kommer att lanseras 2023. Det är i sig inte det intressanta. Det intressanta är ett en hel bransch, inklusive Intel, nu siktar mot Apple.

Qualcomm säger det Qualcomm ska och förväntas säga – slå sig för bröstet, berätta vilka fantastiska utvecklare de har och att inom en viss, utsatt tidsperiod så ska de sopa bannen med konkurrenterna.  Ett beställningsverk av PR-avdelningen och ”business as usual”. Nej, det är inte det som är det intressanta. Det är att måltavlan är Apple.

Samma tongångar hörs från Intel. Processorsjätten hoppas att kunna få tillbaka Apples som kund (fan trot) genom att tillverka överlägsna processorer och kretsar.

Modem

Grundproblemet här är att ingen av dem – vare sig Qualcomm eller Intel har processorer och kretsar som matchar Apples M1-serie. För Qualcomm handlar det också om modem. Apple köper fortfarande modekretsar av Qualcomm men runt 2023 så räknar bedömare i branschen att Apple har utvecklat egna lösningar färdigt. Apple köpte som bekant Intels hela modemtillverkning för några år sedan och det lär innebära att snart sparkas Qualcomm också ut av Apple.

Det i sin tur innebär att Apple kommer till tillverka sina egna modem och sina egna processorer inom ytterligare bara något år. Apple har gått från att vara den viktigaste, och kanske rent av största kunden, till att vara den viktigaste (värsta?) konkurrenten.

 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x