New York Islanders må heta New York Islanders men det är ett lag som aldrig betraktat sig som ett lag från New York. Islanders kommer från Long Island, inte New York, och nu är laget äntligen tillbaka där det hör hemma – på Long Island.

Inatt är det dags för den första hemmamatchen i den helt nybyggda arenan, UBS arena, och det är förstås utsålt. Det har det varit i flera år innan arenan med 17 250 platser var färdigbyggd. Islanders har därmed också avslutat NHL-historiens längsta bortaturné med 13 raka bortamatcher. Laget ligger just nu sist i Metropolitan Division efter fyra raka förluster med, för att vara Islanders, ovanligt stora siffror. 5-2 (Minnesota), 4-0 (New Jersey Devils), 4-1 (Tampa Bay) och 6-1 (Florida Panthers) innebär inte bara fyra raka förluster utan också 19-4 i målskillnad för ett lag som flera säsonger i rad tillhört det jag som släppt in minst mål i hela ligan.

Skadedrabbat

Det är också ett skadedrabbat Islanders med Anders Lee, Ross Johnston och Josh Bailey utanför laget sedan de testats positivt för Covid-19. Mer pålitliga tester togs på alla tre under fredagen men enligt uppgifter kommer ingen av de tre att spela lördagens match. Alla spelare testas med 72 timmars mellanrum då det tas snabbtester, PCR, visar de testerna positivt så tas nya mer pålitliga tester. Ryan Pulock, backbjässen, är dessutom uppsatts på skadelistan, borta 4 till 6 veckor med vad som kallas för en underkroppsskada. Robin Salo har därför kallats upp från Birdgeport Sound TIgers och det kan innebära mer speltid för svenske Sebastian Aho.

Tufft motstånd

I hemmapremiären är det Calgary Flames som står för motståndet, tvåa i Pacific Division och ett förmodat topplag. Islanders måste nu hitta sitt spel igen – 12 poäng på 13 matcher och långt efter topplagen i divisionen är läget inför nattens match. Carolina toppar division med 26 poäng och kom då ihåg att i NHL spelas matcherna om 2 poäng, inte 3 som här hemma i SHL. Nu är läget inte nattsvart. Islanders har spelat 13 matcher medan andra lag i divisionen har spelat 15,16 och 17 matcher. Poäng i de matcher som skiljer så är Islanders med i kampen om slutspelsplatserna igen.

Inatt 01.00 är det dags – New York Islanders mot Calgary Flames.

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian