Epic Games och Apple gillar inte varandra. Epic Games och dess chef Tim Sweeney anser att Apple har ett monopol när det gäller appar och att Apple agerar monopolistiskt. Epic Games och Tim Sweeney förespråkar dessutom att det ska finnas en butik för appar.

Det finns en god grundregel som säger att du bör se till att hjärnan är engagerad innan du öppnar munnen och med risk för att låta überdryg så är det mer än en logisk kullerbytta i det Tim Sweeney säger.

Epic Games Inc. Chief Executive Officer Tim Sweeney renewed his attack on Apple Inc. and Alphabet Inc.’s Google as the world’s dominant mobile duopoly before calling for a universal app store that works across all operating systems as the solution.

“What the world really needs now is a single store that works with all platforms,” Sweeney said in an interview in Seoul on Tuesday.

Bloomberg

Monopol

Till att börja med – två bolag kan inte vara ett monopol, möjligen ett duopol men låt oss sätta upp det på kontot semantik och något som är mindre anmärkningsvärt i sammanhanget. Tanken på en enda, enhetlig app-butik för alla appar och alla plattformar däremot är en vurpa i den högre klassen. Tim Sweeney vill ersätta ett duopol med ett monopol och det spela ingen som helst roll vem som är satt att styra och hantera denna enda butik – det är ett monopol.

Epic Games och Tim Sweeney fortsätter också att försöka att framställa sig själva som ”the underdog” och som David i kampen med Goliat. För de egna trupperna må det fungera men för den som bara skapar lite på ytan så går det snabbt att få fram vilka pengar Epic Games omsätter, hur stort bolaget är och en mycket enkel sammanfattning är att detta inte är David. epicentrum Games omsätter miljarder, tjänar duktigt med pengar och allt annat än ett värnlöst litet bolag. Kort sagt – de har råd med en arme av advokater.

Marknadsekonomin

Det som är lite extra anmärkningsvärt i sammanhanget är att här har vi en chef för ett spelbolag som inte tycks riktigt tro på konkurrens och på marknadsekonomin:

“Right now software ownership is fragmented between the iOS App Store, the Android Google Play marketplace, different stores on Xbox, PlayStation, and Nintendo Switch, and then Microsoft Store and the Mac App Store.” Epic is working with developers and service providers to create a system that would allow users “to buy software in one place, knowing that they’d have it on all devices and all platforms.”

Bloomberg

Lek med tanken att Epic Games vinner mot Apple och Google, vilket förvisso inte är särskilt sannolikt eftersom Epic Games av egen fri vilja skrev under avtalet med Apple och Google och sedan av lika mycket egen fri vilja bröt mot avtalet, men i alla fall – för diskussionens skull. Hur lång tid tar det då innan Epic Games kommer att stämma Microsoft, Nintendo och Sony med samma anklagelser och med samma grund?

I en minst sagt krystad förklaring till varför Epic Games valt att ta striden just med Apple och Google har Tim Sweeney tidigare sagt att spelkonsolerna inte tjänar pengar på sina hårdvara utan att dåd en subventioneras så är det helt okej att de plockar 20 till 30 procent i avgifter. Sony, Microsoft och Nintendo fick därmed någon slags frisedel av Sweeney och då blir nästa fråga – hur länge då?

Domen

Domen, den som nu både Apple och Epic Games har överklagat är på intet sätt krånglig eller märkligt. Apple vann på alla avgörande punkter utom en – Apple måste tillåta utvecklare att få informera sina kunder om alternativa betalsätt. På alla andra punkter förlorade Epic Games huvudsakligen av en enda orsak – ett underskrivet avtal. Epic Games post företag skrev under ett avtal med Apple (och Google) på hur deras spel skulle distribueras. Epic Games gick med på avgifter och villkor och Epic Games valde sedan helt själva att bryta mot avtalet.

Ibland är inte juridik svårare än Pacta sunt servanda – avtal skall hållas.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x