Facebook lägger ned hela sitt projekt för ansiktsigenkänning vilket innebär att uppgifter för över en miljard användares ansikten kommer att raderas.

Beskedet kommer via Facebooks, Meta, egen blogg:

  • We’re shutting down the Face Recognition system on Facebook. People who’ve opted in will no longer be automatically recognized in photos and videos and we will delete more than a billion people’s individual facial recognition templates.

Anledningarna är flera, skriver Meta, och anger bland annat ett oklart juridiskt läge där flera länder flaggat för lagstiftning men inte angett hur AI-funktionen kan komma att regleras. Meta bedömer också att nackdelarna för ansiktsigenkänning överstiger fördelarna.

Raderade

Ändringen betyder också att även de användare som angivit att de inte har något emot att deras ansikten scannas och används för identifiering kommer att få sina uppgifter raderade.

This change will represent one of the largest shifts in facial recognition usage in the technology’s history. More than a third of Facebook’s daily active users have opted in to our Face Recognition setting and are able to be recognized, and its removal will result in the deletion of more than a billion people’s individual facial recognition templates.

Det betyder också att de funktioner som Facebook använder där en användare kan få ett meddelande om hens ansikte dyker upp i något sammanhang, i ett inlägg eller bland bilder hos en annan användare också stängs ned.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x