Ett paket eller egentligen inte ens det. Ett mycket litet paket som innehåller en liten adapter. Den borde det inte vara några problem med att leverera men det visar sig att det går alldeles utmärkt att krångla till det, lämna flera olika besked och slutligen inte leverera någonting alls.

Adaptern beställdes via svenska Amazon och är det någon som Amazon kan så är det att skapa obegripliga automatiska system där du ska klicka dig runt, runt, runt i ett modernt, digitalt Moment22. Amazons system är så sinnrikt att fram till dess att du får ditt paket, eller leverantören hävdar att du har fått ditt paket så är det enkelt att komma i kontakt med Amazon och förklara att det är ett problem med leveransen. Då finns det en gul knapp att trycka på. Enkelt och smidigt.

Fått ditt paket

Har du fått ditt paket – eller om leverantören hävdar att du har fått ditt paket så försvinner knappen och det är nu du kommer att skickas runt på olika webbplatser – för att alltid komma tillbaka där du startade – hos Amazon.

Nåväl – paketet har skickats med UPS vilket betyder att för att hitta paketet så måste du söka via UPS, PostNord och Schenker eftersom paket via UPS kan vi någon av de tre. Det kan de flesta leva med, så även jag och ganska snart får jag fram att paketet finns att hämta upp i Järfälla. Det hade ju inte varit något problem om inte Järfälla hade legat så ocentralt, nästan 80 mil söderut.

Jo, jag vet det är gnälligt att beklaga sig över avstånd. Jag menar den lilla adaptern har ju ändå nått nästan ända fram med tanke på att den skeppats från någon fabrik långt borta i Asien. Procentuellt sett så är ju Järfälla en bra bit över 90 procent av sträckan men ändå – det hade varit roligt om adaptern hade landat i min brevlåda och inte i Järfälla.

UPS

Ok, tänker jag. Inga problem. Jag kontaktar UPS och berättar att Järfälla och Skellefteå är två svenska tätorter, ”same but different”. UPS har, visar det sig, en helt annan uppfattning om var paketet befinner sig än Amazon. Sånt är ju lätt att förstå – uppgifterna från UPS har inte landat hos Amazon men då är det ju lite förvånande att beskedet hos Amazon är att paketet finnas att hämta i Järfälla. Hur som helst så menar UPS att de har levererat den lilla adaptern och de har minsann bevis också. En slags autogenererad sak som kan tas för ett kvitto men som bevis betraktat så vet jag inte om min gamla professor i straffrätt hade blivit så imponerad. Han var duktig på det där med bevis. Domare i hovrätten på den tiden (och detta är mycket länge sen).

Så Amazon tycker att jag ska pallra mig till Järfälla och det är säkert en trevlig plats men jag har helt inte tid. UPS tycker att jag ska var nöjd. De har bevis på att de har levererat adaptern till Skellefteå. En APGL ska tydligen ha tagit emot adaptern också och det där funderade jag rätt länge på. Vem är fan är APGL?

Jag försökte lösa detta mysterium genom att kolla igenom min adressbok och jag har förvisso en del lustiga vänner men ingen som jag sådär spontant skulle kunna tänka mig förkortar sitt man med APGL. Ändå har denna mystiska person tagit emot mitt paket. Det har UPS bevis på.

Amazon

Då min brevlåda är tom så hoppar jag tillbaka till Amazons hemsida, där adaptern är köpt, jag plockar fram ordern där jag nu kan lämna feedback till säljaren, vilket ju är tämligen meningslöst eftersom jag inte kan sätta betyg på en pryl som jag inte sett, än mindre använt. Det är sånt som kvällstidningarnas elektronikexperter  klarar av, inte jag.

Aftonbladet lurar sina läsare med påhittade tester

Efter letande och klickande så får jag upp en grön knapp – en kontaktknapp för att kontakta Amazon om det är ett problem. Det är ett problem att jag inte fått varan men den gröna knappen och länken leder till fler frågeformulär och en möjlighet att returnera en produkt. Det blir ju svårt eftersom jag inte fått någon adapter så jag försöker klicka mig vidare och kommer då tillbaka till samma sida där jag startade. Jag kan spåra en order, returnera en vara och avbeställa en order. Det är som att det faktum att en pryl försvinner i hanteringen är något fullständigt okänt begrepp för Am ozon – världens största e-handlare. Amazon har tydligen aldrig hört talas om att ett paket inte kommer fram eller att ett paket kommer fram men att det saknas en produkt i paketet. Kalla mig naiv, gnällig eller vad som helst men jag bygger webbplatser och visar det sig att en typ av ärende återkommer så är det en rätt god ide att skapa en knapp – ”Om du inte har fått ditt paket”. Något åt det hållet.

Kontakta oss

Det finns en sån funktion men Amazon har petat in den under ”Kontakta Oss” och klart den knappen sist i raden av knappar. Där kan du berätta att du inte har fått ditt paket och det är ju bra, rent av jättebra – fast det skulle kunnas göras lite lättare och tydligare. Kanske en länk med en text på någon av de andra sidorna, en knapp i raden bland andra knappar eller nått.

Nu vet jag ju inte med bestämdhet att paketet verkligen är borta. Det kanske bara är försenat så jag har bestämt mig för att vänta ett par dagar till medan jag försöker att lista ut vem APGL är.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x