Det finns en ARM-version av Windows men den är inte publik, inte lanserad och den kan inte köpas över disk. Den finns i bland annat Microsofts Surface-produkter och den kan laddas ned men du kan alltså inte köpa den på grund av ett exklusivt avtal mellan Qualcomm och Microsoft.

En ARM-version av Windows skulle exempelvis kunna göra det möjligt att köra Windows-program i en av Apples M1-modeller – via Parallels eller VMWare Fusion. Idag så finns möjligheten via Parallels och det finns en testversion ”Insider Preview” av Microsofts ARM-version av Windows som går att köra i en M1-modell med Parallels 16.5 eller senare. De som testat har kunnat konstatera att tillförlitligheten och stabiliteten har en del i övrigt att önska. Det är fortfarande en del funktioner och saker som inte fungerar och Microsoft har deklarerat att det i dagsläget inte finns några planer på att utveckla något stöd för Apples M1-datorer eller Apple Silicon.

Avtal

Enligt XDA-Developers så handlar detta inte om tekniska problem, att det inte är tekniskt möjligt, utan om ett exklusivt avtal mellan Microsoft och Qualcomm. Ett avtal som enligt uppgifterna snart kommer att löpa ut vilket betyder två saker:

  • Andra kan utveckla hårdvara för ARM-versionen av Windows
  • ARM-versionen kan komma att säljas över disk

Det är i vart fall en teoretisk möjlighet. Därmed inte sagt att Microsoft kommer att börja att sälja en ARM-version av Windows men med tanke på att det är en de saker som faktisk gör, säljer mjukvara, så är det inte helt logiskt i att ha en fullt utvecklad mjukvara som inte säljs. När Windows för ARM och samarbetet med Qualcomm presenterades 2016 så emulerades X86-versioner av Windows-programmen med dec prestandaförluster som det medför, speciellt då det gjordes med 32-biters teknik. Idag finns 64-bitars emulering (bättre prestanda) och det gör att det också torde vara lättare att få Windows-program att fungera och gå att köra under ARM-versionen.

Killgissning

Apples framgångar med Apple Silicon och M1-modellerna har naturligtvis inte gått Microsoft spårlöst förbi. Utifrån betraktat så är Microsoft ett mjukvarubolag och Microsoft har inte som Apple samma erfarenhet av att designa ARM-processorer från mobilsidan. Å andra sidan – kan Apple utveckla egna kretsar och processorer och göra det dels genom egna erfarenheter och dels genom att köpa in den kunskap som krävs så varför skulle Microsoft inte kunna göra det?

Det är spekulationer givetvis, killgissningar om du vill kalla dem det, men varför skulle Microsoft lägga ned massor med tid och pengar på att utveckla en ARM-version av Windows om de inte har planer på att sälja den?

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x