blankEtt trettiotal miljöpartister tycker att det är en bra idé att tvinga Public Service, Sveriges Television och Sveriges Radio, att tvingas att sända ett antal minuter, varje dag, om klimatpåverkan och miljöpolitik. Läs det där en gång till så att det sjunker in – politiker vill tvinga svenska journalister att rapportera det politikerna tycker är riktigt och viktigt.

Förslaget stoppades av partiledningen som insåg det fullständigt självklara – vi ska inte ha politiker som styr innehållet i medierna oavsett om det är miljöpartister eller något annat politiskt parti. Det jag frågar mig är hur det överhuvudtaget är möjligt att du som företrädare för att demokratiskt parti, folkvalt in i Sveriges Riksdag på allvar kan föreslår något så fullständigt hårresande huvudlöst.

Styra folket

Jag kan förstå att den typen av förslag kan komma från den yttersta höger eller vänsterkanten. Politiska extremister brukar ha en förkärlek för den typen av förslag då det ingår i deras världsbild att medierna är en viktig del i att uppfostra och styra folket. Uppenbarligen så sitter inte grundlagen i ryggmärgen på de 30, även om del av dem i eftertankens kranka blekhet insåg det som är lika uppenbart som kristallklart – det är bara i totalitära stater, diktaturer som politiker dikterar vad medier ska rapportera om, och inte rapportera om.

Förslag

Trots debatten om förslaget, trots avhopp så höll flera av undertecknare fast vid sig förslag, propagerade för förslaget och la fram det som ett vettigt, godtagbart förslag. Politikerstyre över public service som ska vara oberoende enligt avtalet med staten, en skrämmande okunskap i vad fria medier innebär och ett uppenbart direkt förakt inför grundlagen alternativt genant okunskap – välj vilken anledning som passar men det är uppenbart för de här 30 eller om de blev 28 till slut så sitter inte detta i ryggmärgen – vilket det borde.

Det brukar användas som ett skämt men i det här fallet så är kravet ”Avgå Alla”” på sin plats. Gör det, avgå, alla, ställ er plats till förfogande och återkom inte förrän ni läst en 10-20 poäng om grundlagen, läst in er på en grundkurs om demokrati, fria oberoende medier och förstått innebörden i att ni som politiker inte ska styra vad medier rapporterar. Det vill säga tills ni har förstått hur farligt ert förslag faktiskt är och inte minst ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

4 1 rösta
Article Rating
8
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x