I en tid då alla företag försöker behålla sina kunder med medlemskap och olika erbjudanden är det onekligen ovanligt att gamla, trogna kunder ges ett sämre erbjudanden än nya kunder men det är precis vad HBO Max – efter namnbytet från HBO Nordic till HBO Max.

HBO Nordic har bytt namn till HBO Max, utökat sitt utbud, lanserat en ny app och gått ut med ett erbjudanden till nya kunder – ett erbjudanden som är prismässigt bättre än till redan existerande kunder och det handlar om en prisskillnad på flera hundralappar per år.

Halva priset

Nya kunder erbjuds ett abonnemang till halva det ordinarie priset om du tecknar ett abonnemang före den 30 november. Gamla kunder, som redan är kunder får en prissänkning från 109 kronor i månaden till 89 kronor i månaden.

Spara pengar

Så vill du spara hundralappar, varje år, så säg snabbt upp ditt abonnemang på HBO Max. Teckna ett nytt abonnemang – till halva priset.

Det är nu inte första gången som HBO halkar, snubblar och gör bort sig med sina erbjudanden. När HBO lanserades så skapades en lista med de som var snabba att anmäla sig för den nya streamingtjänsten. De var VIP och skulle få tillgång till tjänsten först av alla, tills HBO tecknade ett avtal med Telia så att deras kunder fick gå före i kön utan att behöva att anmäla sig till någon VIP-lista.

Uppsägningstid

HBO följde sedan upp det agerandet med att envisas med att hålla fast vid uppsägningstider. Något branschen generellt hade slopat och övergett för flera år sedan. HBO vägrade hårdnackat att ge sig och erbjöd då ett pris för de som kunde tänka sig en uppsägningstid och ett högre pris för de som inte ville ha någon uppsägningstid.

Nu gör alltså HBO Max bort sig igen genom att ge ett bättre erbjudande till nya kunder och ett sämre erbjudande till dig redan är kund och abonnent. Det var sånt du såg i tidningsbranschen, och kanske fortfarande ser, där erbjudanden om prenumerationer prismässigt är betydligt bättre än erbjudanden till de som redan är prenumeranter.

Sociala medier

Precis som tidigare så uppvisar HBO en anmärkningsvärd tondövhet för kundernas reaktioner, för naturligtvis så har kunder och abonnenter reagerat i sociala medier och av det följer att medierna, radio, tv och tidningar, följt upp reaktionerna och all reklam är inte bra reklam.

Så vad du som kund göra då?

Säg uppå ditt gamla abonnemang innan den 30 oktober.
Tecken ett nytt abonnemang.

Det gjorde vi redan på den tiden då det fanns skivklubbar som körde med lockpriser för alla nya medlemmar.

5 2 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish