Skärmtid – ett hett omdebatterat ämne. Så hett att flera tillverkare, däribland Apple, infört en funktion för att hålla reda på hur mycket tid du tillbringar framför skärmen. Nu kommer nya forskningsrön som visar att skärm tid inte har den betydelse det har trotts. Det är en av många faktorer som påverkar barns hälsa och utveckling.

Skärmtiden är snarare en del i större, mer komplext pussel av faktorer som påverkar barn, skriver forskarna i sin rapport. Resultaten visar att barn som tillbringar så mycket som fem timmar per dag framför olika skärmar, tv, mobiltelefon, surfplattor och liknande påverkas inte. Det är fler och andra faktorer som påverkar hur ett barn mår.

We find that more screen time is moderately associated with worse mental health, increased behavioral problems, decreased academic performance, and poorer sleep, but heightened quality of peer relationships. However, effect sizes associated with screen time and the various outcomes were modest; SES was more strongly associated with each outcome measure. Our analyses do not establish causality and the small effect sizes observed suggest that increased screen time is unlikely to be directly harmful to 9-and-10-year-old children.

Det är nu inte detsamma som att det helt går att borde från skärmens inverkan på barn – det är dock en faktor av flera som inverkar.

Koppling

Forskarna har exempelvis inte funnit någon direkt koppling mellan depression, sömn, sociala kontakter och inlärningsproblem och användande av bildskärm. I studien så har 12 000 barn från olika delar av USA ingått och det är den längsta studien hittills i sitt slag i USA.

Currently, there is no established threshold for an “acceptable” amount of screen time. While guidelines do exist for younger kids, nothing official has been set for adolescents.

TNW

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish